Kjære julenissen, vi vil så gjerne slippe trusler og hets på jobben

VIKTIG ØNSKELISTE: Lise Holm og Vidar Byholt 

Av Vidar Byholt og Lise Holm, Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere

Publisert:19. desember 2017, kl. 05:30

Les sosialarbeidernes ønskeliste til julenissen.

LESERBREV Kjære Julenissen.

Jeg har vært snill i år. Jeg har jobbet hardt, fylt ut alle skjemaene arbeidsgiver ba meg om, rapportert og registrert. Jeg har forsøkt å overholde alle tidsfrister, og samtidig finne tid til å snakke med de som trenger å bli lyttet til. Jeg vil skape gode relasjoner til mennesker som har behov for min hjelp. Jeg elsker jobben min. Hver dag oppleves som meningsfylt. Jeg er privilegert som treffer så mange flotte mennesker i jobben min. Livet har fart hardt med mange av de jeg møter. Det er med stor ydmykhet jeg ser menneskers styrke og svakhet i mitt daglige arbeid.

Jeg er glad for å være sosialarbeider, og det er noen ting jeg ønsker meg for det nye året.

Her har du min ønskeliste:

1. Tid til å gjøre jobben min. Jeg ønsker jeg meg tid. Jeg vil ha tid til å sette meg ned og lytte til de jeg treffer i jobben min. Tid til å sammen finne fram til gode løsninger, når livet oppleves uoverkommelig. Jeg går ofte hjem med en vond følelse av at jeg ikke hadde god nok tid til å snakke med de jeg møtte. Mange mennesker trenger tid for å våge å fortelle om det vanskelige.

2. Jeg vil også gjerne ha litt tid til å utvikle faget mitt. Når jeg har det for travelt rekker jeg ikke å oppdatere meg. Jeg vil at de som kommer til meg skal treffe en dyktig fagperson.

3. Mulighet til å hjelpe barn ut av fattigdom. Kjære julenisse, de seneste åra har jeg truffet mange barn som ikke har råd til å være med på det klassekameratene gjør. De har ikke penger til å kjøpe presanger når det er bursdag, og ikke mulighet til å skaffe sportsutstyr når det er aktivitetsdag på skolen. Mitt ønske er at alle de som trenger hjelp fra oss på NAV, skal få nok til å leve et anstendig liv. Når sosialhjelp og trygd er på laveste nivå, får ikke barna det de trenger.

4. Arbeidsplasser til alle. Mange familier blir fattige når foreldrene blir arbeidsledige. Jeg treffer mennesker som mest av alt ønsker seg en jobb. Jeg vet at det å ha en jobb for de aller fleste betyr både trygg økonomi, tilhørighet til samfunnet og bedre livskvalitet. Noen trenger litt ekstra hjelp for å komme seg i arbeid og bli værende i jobb. Jeg ønsker meg mulighet til å gi denne hjelpen. Jeg ønsker meg også arbeidsplasser til alle

5. Rom og trygghet til flyktningbarn. Jeg treffer barn som har flyktet fra krig og terror og kommet alene til Norge. Mitt ønske er at de skal få den tryggheten de trenger. Jeg ønsker å være en trygg voksenperson for dem helt til de er voksne og etablerer seg med egen bolig og jobb. Flyktningbarnas ungdomstid må bli fylt med håp og muligheter.

6. Slippe trusler og hets.  Jeg kan forstå at mennesker kan bli sinte på meg. Noen ganger fordi jeg har gjort en feil, mens andre ganger er vi helt uenig. Jeg vil at de jeg møter skal si ifra og klage når de ikke er fornøyd. Det jeg ønsker meg er gå på jobben uten å være redd. Når jeg opplever trusler og hets tar det mye av min energi. Det blir vanskelig for meg å gjøre jobben min på en god måte. Å få dette ønsket innfridd ville gjort meg til en bedre sosialarbeider.

7. Sosialminister. Helt til slutt ønsker jeg meg en sosialminister. Jeg har mange ønsker. For å få en oversikt kan det være greit å samle dem hos en minister med et eget departement, som jobber for et samfunn hvor vi alle hører til, et samfunn hvor de som faller ut slippes inn igjen.

Jeg vet at du vil at mennesker skal ha det bra, være snille mot hverandre og ha gode liv. Jeg tror du har forståelse for ønskene mine.

En riktig god jul til alle dere sosialarbeidere og alle dere som møtte en sosialarbeider i 2017.