Forbundsleder Mimmi Kvisvik overrekker en kongressgave

Forbundsleder Mimmi Kvisvik overrekker en kongressgave på 100 000 kroner til generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp. (Foto: Sunniva Roumimper).

I år valgte FO å benytte pengene som tidligere har vært brukt til kongress-gaver til delegatene til en gave til Norsk Folkehjelp. Sammen med en bevilgning fra FOs internasjonale solidaritetsfond ble summen 100.000 kroner samlet og overrakt Tørres på FO-kongressen torsdag ettermiddag,

Tørres fortalte fra sine reiser i staten som er verdens nyeste etablerte, Sør-Sudan. Denne staten er nå fire år gammel, og sterkt preget av krig og konflikter. På sin siste reise i Sør-Sudan møtte Tørres representanter for FOs nyeste internasjonale solidaritetsprosjekt på studietur til Sør-Sudan. - Tillitsvalgte med et sterkt engasjement, fortalte hun FO-kongressen.

I tillegg til kongressgaven, har delegatene tilbud fra Sparebank1 - i samarbeid med Norsk Folkehjelp og FO - å samle inn penger til et kvinneprosjekt i Sør-Sudan ved å benytte en "sparedusj" som står i foajeen foran kongressalen. Den er svært populær, og flere delegater, inkludert forbundslederen, har dusjet inn flere hundre kroner hver allerede.

Sparedusjen er populær

Sparedusjen er populær. Første dag delegatene fikk anledning til å prøve den ble det samlet inn 20 000 kroner til kvinneprosjekt i Sør-Sudan

Lederen for FO-studentene, Marcus Eggøy Hjertvik, i aksjon i "sparedusjen".
Lederen for FO-studentene, Marcus Eggøy Hjertvik, i aksjon i "sparedusjen".

Gjennom Norsk Folkehjelps partnere i Sør-Sudan støtter FO arbeidet med å styrke kvinners rettigheter ved å sikre kvinner i lokale grasrotorganisasjoner økonomisk gjennom mikrolån til dyrking av grønnsaker. Viktig i prosjektet er også å drive opplysning og påvirkningsarbeid, i kampen not fordommer og forestillinger rotfestet i kultur og tradisjon. Målsettingen er å bevisstjgøre både kvinner og menn om at vold ikke er uakseptabelt, samt å jobbe for endring av lovverket, for å unngå barneekteskap, flerkoneri og kjønnsbasert vold.

Første kongressdag var, ved siden av konstituering, beretningsdebatt og prinsipprogram, preget av internasjonalt solidaritetsarbeid. Representanter for FOs samarbeidprosjektet i Palestina og Nepal hilste også kongressen, og takket for godt samarbeid gjennom flere år.

Se flere artikler i Fontene

Se intervju med lederen for barnkultursenteret Ghirass i Palestina i Fontene