– Anbud i rusfeltet skaper flere tapere enn vinnere
En mørk dag for rusfeltet, ble det kalt da Helse Sør-Øst delte hvem som vant anbud om tverrfaglig spesialisert rusbehandling. 100 behandlingsplasser kuttes.
– Dette er en mørk dag for rusfeltet, skrev Rusfeltets hovedorganisasjon.
Denne uken offentliggjorde Helse Sør-Øst hvilke institusjoner som vant anbudskonkurransen om å drive tverrfaglig spesialisert rusbehandling for helseforetaket.
– I det noen vinner et anbud, er det andre som taper. De som mister avtalene de har med Helse Sør-Øst står i fare for å legge ned. Og med det mister flere FO-medlemmer jobbene sine og pasienter må flytte, sier FO-leder Marianne Solberg.
14 institusjoner får ikke tilbud om å fornye avtalene sine. Se oversikten nederst i saken.
Skaper flere tapere enn vinnere
Helse Sør-Øst kjøper totalt 631 plasser. Selv om det er flere plasser enn det som lå i konkurransegrunnlaget, betyr det likevel en nedgang på ca. 103 plasser fra starten på 2024, ifølge Rusfeltet.no.
– Dette svekker det totale tilbudet til personer med rusavhengighet. I tillegg vil mange dyktige fagfolk kunne miste jobben, sier FO-lederen.
Selv om ikke regjeringen fremhevet rusfeltet i statsbudsjettet, ble det påpekt at den tar sikte på å legge fram en forebyggings- og behandlingsreform for rusfeltet i 2024.
Reformen legges frem fredag 25. oktober og har som mål å forebygge rusmiddelproblematikk og tilby hjelp, behandling og oppfølging tidligere.
– Denne prosessen er et tydelig eksempel på at anbudsrunder ikke bidrar til regjeringens mål for reformen, sier Solberg.
Selv om ikke FO kan kommentere det faglige innholdet og begrunnelsen i Helse Sør-Østs vurdering, understreker forbundslederen at det tar tid å bygge gode institusjoner, og at det krever langsiktighet og trygge vilkår.
– Ansatte i utrygge jobber og institusjoner som tenker kortsiktig, lar seg ikke forene med den tryggheten som er nødvendig for å sikre faglig forsvarlig omsorg og behandling. Slike anbud gir flere tapere enn vinnere på rusfeltet, sier Solberg.
Påtvunget markedslogikk
FO-lederen understreker at det tar tid å bygge opp god rusbehandling med ansatte som har høy faglig kompetanse.
– Markedslogikk og anbudspraksis er påtvunget et felt som skal ivareta de mest sårbare blant oss. Mulighetene for utvikling av et helhetlig, forutsigbart og trygt behandlingstilbud forringes, og dermed blir det pasientene som taper, sier hun.
FO er uenige i argumentet om at anbudsordninger bidrar til å øke kapasitet og den enkeltes valgfrihet.
– Snarere tvert imot. Det verken fremmer kvalitet eller underbygger demokratisk styring og kontroll over viktige velferdsoppgaver. Det sikrer heller ikke en innovativ utvikling av rusbehandlingen.
FO mener at utviklingen av behandlingstilbudet må i større grad underlegges strategisk og politisk styring, og at de faglige begrunnelsene må være det avgjørende for valg av behandlingstilbud.
14 institusjoner i fare
Helse Sør-Øst oppgir at de inngår til sammen 13 avtaler med private aktører innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling. I tillegg skal sykehusene videreutvikle sine tjenester, spesielt innen integrert ettervern. Utifra oversikten kan vi si at det er 14 institusjoner som ikke får videreført eksisterende avtaler.
Syv institusjoner får ikke tilbud om ny avtale:
- Kvinnekollektivet Arken
- Behandlingstunet Fetsund
- Incognito Klinikk
- Manifestsenteret
- Samtun
- Veslelien
- Renåvangen
Fossumkollektivet får ikke fornyet tre avtaler med Helse Sør-Øst:
- Avdeling Rud* i Spydeberg
- Avdeling Sørligard* i Hamar
- Avdeling Solvold* i Stange
*Hva som skjer med disse institusjonene er usikkert, fordi Fossumkollektivet fremdeles har avtaler med Helse Nord og Bufdir om de samme lokasjonene.
Tyrilistiftelsen mister fire avdelinger:
- Arendal
- Skien
- Lillehammer
- Folldal
FO har medlemmer ved de aller fleste berørte institusjonene. Om du har spørsmål om nedbemanning eller prosessen videre, bør du ta kontakt med din nærmeste tillitsvalgte eller FO-avdelingen din.