Marianne Solberg
RIKSMEKLEREN: Også i fjor møtte Marianne Solberg hos Riksmekleren under statsoppgjøret

– Allerede i dag ble det klart at staten ikke ville møte kravene våre. Vi vil sikre rom for reallønnsvekst og en god fordelingsprofil med tanke på lavtlønte og likelønn. Det ble fort tydelig at vi ikke ville komme til enighet på noen av disse punktene. Derfor bryter vi forhandlingene, lenge før fristen, sier FO-nestleder Marianne Solberg.

Partene hadde frist til midnatt på fredag til å bli enige. Solberg er meget skuffet over manglende vilje fra arbeidsgiversiden. Hun får støtte fra Egil André Aas, leder i LO Stat.

LES MER HOS LO STAT: Brudd i statsoppgjøret

– Statens tilbud hadde en fordelingsprofil som ikke ville gjøre noe med ulikhetene opparbeidet gjennom år. Det kunne vi rett og slett ikke akseptere, sier Aas.

– Jeg sa da disse forhandlingene ble innledet at det er på høy tid at regjeringen og staten som arbeidsgiver gjør festtalene sine om til handling. De siste årene har forskjellene mellom de høyest lønte og de lavest lønte i staten økt. Tilbudet fra staten vil ikke endre vesentlig på det, sier Aas.

FO mener, sammen med resten av LO Stat, at staten må ta ansvar for forhandlingsbruddet.

– Statsansatte hadde en mindrelønnsutvikling i fjor på nesten en halv prosent, sammenlignet med industriarbeiderne. Fjorårets lønnsoppgjør resulterte i at lønnsforskjellen mellom statsansatte kvinner og menn sto stille på 89.8 prosent. I år skulle det være offentlig sektor sin tur, dette er for dårlig, sier Solberg.

LES OGSÅ: Det murrer i offentlig sektor før innspurten av lønnsoppgjøret.

Nå er det opp til riksmekleren å få partene til enighet. Frist for enighet hos Riksmekleren er midnatt 26. mai. Dersom meklingen ikke fører til enighet, kan oppgjøret ende med streik.

Jobber du i staten og har spørsmål om lønnsoppgjøret? Ta kontakt med din lokale tillitsvalgte eller fylkesavdeling

LES MER: Alt om lønnsoppgjøret 

FÅ SVAR: Her finner du spørsmål og svar om lønn og tariff