Uttalelse vedtatt av FOs landsstyre 6. og 7. desember 2022.

Når julelysene slukkes i januar og fokuset på fattige stilner - så lever disse familiene fortsatt i fattigdom. Og noen har blitt enda fattigere.  I juletida er det en stor fare for at folk blir tvunget til å ta opp kredittkortgjeld for å kunne finansiere utgifter familien har i en presset økonomi.  Med økte strøm- og matpriser vokser tallet tross ulike politikeres lovnader om det motsatte. For mange handler fattigdom om å mangle mat, mens det for andre handler om å komme tilbake til skolen i januar og måtte lyve på seg dyre gaver eller flotte opplevelser.  
 
Vi som sosialarbeidere møter disse barna og familiene hver dag og vi ser hvordan de strever med å få endene til å møtes. Ikke minst strever de med en skam over ikke å lykkes. Vi vet at veien til NAV, frelsesarmeen, eller andre hjelpeorganisasjoner - er tung og gruslagt med mye skam.  En skam som burde sitte hos politikere som ikke gjør nok for å redusere fattigdommen. 
 
Å bekjempe fattigdom forutsetter derfor en aktiv omfordelingspolitikk, og en nasjonal innsats med ulike kort- og langsiktige tiltak. Gjennom å gi familier noe ekstra til jul er bidrar vi på kort sikt til ei bedre jul - ikke minst for barn. Mange organisasjoner gjør en stor innsats overfor denne gruppa før jul og bidrar også sitt til at jula blir enklere for mange. Men det løser ikke fattigdomsproblematikken på lang sikt. Det finnes ikke fattige barn uten fattige foreldre og vi trenger konkrete tiltak som bidrar til å løfte hele familien ut av fattigdom.  
 
Jula skal være en høytid å glede seg til, ikke en tid med bekymringer, inkasso-krav og kalde timer i kø foran matsentralen. Skal vi gi alle en god julefeiring, trenger vi at ansatte i Nav gis mulighet til å gi ekstra påslag i økonomisk sosialhjelp til jul. Å investere i økonomien til folk i desember er å forebygge at flere starter 2023 i minus. I harde tider har vi ansvar for hverandre, og vi har ansvar for at alle får ei god jul. 
 
FO krever at det kommer på plass hastetiltak for å sikre ei god jul til alle: 
•    Ansatte i NAV må få mulighet til å utøve skjønn og anvende handlingsrommet i sosialtjenesteloven til å gi et ekstra påslag i økonomisk sosialhjelp til jul. 
•    Organisasjoner som deler ut mat og andre nødvendigheter må få tilstrekkelig støtte slik at de kan opprettholde tilbudet sitt  
•    Barnetrygden må øke