Søk

Du er her:

Støtte til befolkningen i Vest-Sahara

Fellesorganisasjonen støtter den saharawiske befolkningens rett til selvstendig styre over eget land.

For 35 år siden ble Vest-Sahara okkupert av Marokko. Saharawiske bosetninger ble bombet med napalm. I dag bor fremdeles flertallet av saharawiene i flyktningleirer i ørkenen i Algerie og venter på å få reise hjem til et fritt Vest-Sahara.
Den humanitære situasjonen i de okkuperte områdene er svært akutt. I oktober 2010 dannet et titalls tusen saharawier en stille protestleir mot arbeidsløsheten, diskrimineringen, og mot plyndringen av landets naturressurser. De blir møtt med voldelige reaksjoner fra marokkansk politi.

Det er to tiår siden saharawiene la ned den væpnede motstanden for å forsøke fredsdiplomati i stedet. De har den Internasjonale Domstolen i Haag i ryggen. De er støttet av over 100 FN-resolusjoner. De mektige statene i verden vil heller støtte den marokkanske regjeringen enn saharawienes legitime rettigheter.

Mer enn 500 saharawier har forsvunnet i fengsler i løpet av okkupasjonen. Sju ledende saharawiske menneskerettighetsaktivister har nå sittet i arrest i 13 måneder uten dom. Ytringsfriheten og bevegelsesfriheten begrenses. Marokko nekter å samarbeide med FN for å arrangere en folkeavstemning for saharawiene.

Dessverre vies den fredelige frigjøringskampen ingen oppmerksomhet av myndigheter og medier internasjonalt. Mangelen på solidaritet med et fredelig kjempende folk, er et svært uheldig signal om at de undertrykte må finne andre måter å kjempe på enn med fredelige protester. Solidaritet med en fredelig kjempende frigjøringsbevegelse kan nettopp være nøkkelen for å unngå at saharawiene gjenopptar sine våpen i sin rettmessige frigjøringskamp.
 

Fellesorganisasjonen (FO)
Mariboesgate 13
Pb 4693 Sofienberg
0506 OSLO

Fakturaadresse: Fellesorganisasjonen
v/4human AS, Postboks 853, 3606 Kongsberg
faktura@4humanIT.no


Tlf.: 91 91 99 16 | kontor@fo.no
(Tlf fra utlandet: +47 22469487)

Hurtiglenker

@ FO 2018 - Webredaktør: rune.soma@fo.no - Ansvarlig redaktør: Mimmi Kvisvik

CorePublish publiseringsløsning