Barneombudet la den 13. oktober fram rapport om tilstanden for barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker. Barneombudet peker på ulik praksis mellom ulike poliklinikker, manglende internkontroll og ventetid opp til 52 dager. Barn kan ikke vente så lenge! Og barna har krav på forsvarlig helsehjelp. 

Ventetid gjør ingenting bedre. Barn har ikke tid til å vente når livet har blitt vanskelig å mestre. Venting kan forsterke en vanskelig livssituasjon. Venting kan gjøre vondt verre. De må fortest mulig få møte kompetente behandlere som kan hjelpe. Barn er i konstant utvikling, og må møtes med adekvat hjelp så fort som mulig. 

Ifølge statssekretær Maria Jahrmann Bjerke, er ikke dagens psykiske helsevern godt nok rigget for å oppfylle barns rett til helsehjelp. Det er politisk vedtatt at i spesialisthelsetjenesten skal den største veksten være i psykisk helse. Denne veksten har uteblitt.

Tilbudet må rammefinansieres, og fagfolk må få tillitt til å utforme og tilpasse tilbudet til det enkelte barn. Barneombudet etterlyser en bred gjennomgang av tilbudet til barn- og unge, og viser til at FNs barnekomité flere ganger har pekt på at tilbudet er for dårlig utviklet. LO i Vestfold og Telemark stiller seg bak barneombudet, og krever at barne- og ungdomspsykiatrien styrkes.

Fremmet av AU i FO Vestfold og Telemark

Vedtatt på LO Vestfold og Telemarks regionkonferanse 16.10.2020