I Norge deltar under 100 personer med utviklingshemning i ordinært arbeidsliv.         Det er færre enn for 20 år siden. Dagens arbeidsliv legger ikke til rette for mangfold og ulike mennesker.

Vi vil gi plass til mennesker med utviklingshemning.

Å ikke være en del av arbeidslivet kan gi opplevelse av å være annerledes og mindreverdig. Å være i jobb gjøre at vi kan kjenne at vi er viktige bidragsyter i felleskapet. Dette gjelder alle, også mennesker med utviklingshemning. Regjeringen lovet satsing på inkludering i arbeidslivet. Det er bra. Men i årets statsbudsjett får Helt Med en reduksjon på en million. LO i Vestfold og Telemark mener regjeringen bør ha flere tanker i hodet samtidig: I tillegg til ordinære, varige tilrettelagte arbeidsplasser og dagsenter, bør inkludering i ordinært arbeidsliv satses på.

Her har HELT MED gått foran og vist vei. Diagnosen utviklingshemning gir nærmeste automatisk rett til uføretrygd, ofte uten vurdering av arbeidsevne. De blir henvist til dagsenter og dagtilbud i kommunal regi. Dagtilbud som kan være gode og meningsfulle, men som ikke er rettet mot arbeidsmarkedet.

Samfunnet har lave forventninger til yrkesdeltakelse for personer med utviklingshemning. Den ansatte får sin uføretrygd og minst 20% lønn. HELT MED er utviklet av Stiftelsen SOR, blant annet i samarbeid med LO og flere LO-forbund. HELT MED-arbeidsplasser finner vi hos bedrifter som Scandichotellene, McDonald’s, Havforskningsinstituttet og i kommuner.

Som HELT MED-arbeidstaker får den ansatte sin uføretrygd og minst 20% lønn. Nå står snart Vestfold og Telemark for tur. LO i Vestfold og Telemark oppfordrer alle bedrifter til å vurdere om de kan være med å inkludere mennesker med utviklingshemming i ordinært arbeidsliv.

Fremmet av AU i FO Vestfold og Telemark

Vedtatt på LO Vestfold og Telemarks regionkonferanse 24-25. februar 2020