Må alle i barnevernet ha master? – Ikke en unnskyldning for å kutte

FO nekter å senke ambisjonsnivået for barnevernet.

KVALITETSLØFT: Ole Henrik Kråkenes er opptatt av kompetanseheving i barnevernet. Han har permisjon fra LO-kongressen for å delta i høringen på Stortinget.

Tirsdag 6. mai er det høring på Stortinget. Regjeringens forslag til «Kvalitetsløft i barnevernet» er lagt fram, og FO skal gi våre innspill til lovforslaget.

– Juster gjerne masterkravet, men sørg for et reelt kvalitetsløft, skriver Ole Henrik Kråkenes i en kronikk i Kommunal Rapport. Han leder profesjonsrådet for barnevernspedagoger og sitter i FOs arbeidsutvalg.

I kronikken skriver han at medlemmene i FO har reagert blandet på regjeringens forslag om å fjerne masterkravet for barnevernsansatte.

Likevel godtar FO å ta vekk masterkravet på én betingelse:

– For at dette skal bli et reelt kvalitetsløft, må det gi ansatte reelle muligheter til å styrke kompetansen, skriver Kråkenes.

Han frykter nemlig at kommunene vil kutte i ansattes mulighet til etterutdanning, hvis masterkravet fjernes.

– Vi frykter at det å fjerne lovkravet vil føre med seg lavere ambisjoner for kvalitet og kompetanse i barnevernet. Sånn må det ikke bli, skriver Kråkenes.

Fortsatt behov for kompetanseløft

Kravet om master i barnevern ble vedtatt av forrige regjering i 2021, men skulle ikke gjelde for fullt før 2031. Det har ført til at mange ansatte har tatt etterutdanning for å kunne leve opp til kravet om master når det kommer.

Etter den sittende regjeringens forslag om å fjerne masterkravet, har flere kommuner droppet planlagte kompetansetiltak, skriver Kråkenes.

– Et bortfall av lovkrav er ikke en unnskyldning for å kutte i satsing på kompetanse. Det gir tvert imot et større handlingsrom – og med det følger større ansvar. Hvis dette forslaget fører til at kompetanse ikke lenger verdsettes, da må vi stille spørsmålet: Var lovkravet likevel nødvendig?

Tirsdag stiller han på høring i Stortinget for å gi politikerne FOs innspill.