FO i høring om rusreformens del II: – Dette er ikke reell systemendring

I forrige uke deltok FO i høringen om Rusreformens del II. FO er tydelige i sitt budskap: Ruspolitikken må bygge på hjelp, ikke straff.

Regjeringa har lagt fram andre del av sin rusreform, som de kaller en forebyggings- og behandlingsreform for rusfeltet. Der foreslår de å sette faste grenser for hva som regnes som personlig bruk av narkotika. De foreslår også et skille mellom folk med «omfattende og alvorlig rusmiddelproblem» og andre brukere, samt en ny bestemmelse for rusmiddeltesting, som vil gi politiet rett til å ta spyttprøver, urinprøver og blodprøver for å sjekke om folk har brukt ulovlige rusmidler. 

FO deltok på høringen og framførte kritikk på flere områder:

– Forslaget fremstår som et dobbelt budskap. På den ene siden snakkes det om hjelp og redusert stigma, men samtidig videreføres straffesporet, sa FO-rådgiver Andreas Kikvik i det muntlige innspillet.

Hør hele innlegget i videoen under

– Tvang og rusmiddeltesting med makt er særlig problematisk overfor ungdom. Det bygger ikke tillit – det skaper avstand, sier FO i sitt skriftlige innspill.

Les FOs skriftlige innspill: FOs høringsinnspill til Endringer i straffeloven og legemiddelloven mv.

FO peker også på at rådgivende enheter kun vil ha effekt dersom de bygger på frivillighet, langvarig oppfølging og sosialfaglig kompetanse. De advarer mot at ressursene til slike enheter ikke må tas fra allerede pressede kommunale tjenester.

– En vellykket rusreform krever at sosialfaglige perspektiver og tillitsbasert oppfølging settes først, avslutter FO.

FO støttet den opprinnelige rusreformen fra Rusreformutvalgets NOU 2019:26, og mener regjeringens forslag ikke representerer noen reell endring i narkotikapolitikken. Tvert imot frykter FO at politiets rolle styrkes på bekostning av sosial- og helsefaglig oppfølging.