Dette må du vite hvis det blir streik
Her finner du svar på ofte stilte spørsmål om streik.
Har du ytterligere spørsmål kan du kontakte din FO-tillitsvalgte eller din fylkesavdeling.
Her finner du svar på ofte stilte spørsmål om streik.
Har du ytterligere spørsmål kan du kontakte din FO-tillitsvalgte eller din fylkesavdeling.
Vi har ikke fått innfridd våre krav på en tilfredsstillende måte. Følg med på fo.no. Der vil vi publisere saker som forklarer hvorfor vi streiker.
Årsakene kan variere fra tariffområde til tariffområde. I offentlig sektor har FO medlemmer i KS (kommuner og fylkeskommuner), staten og Oslo kommune.
De som blir tatt ut i streik skal få beskjed om dette senest fire dager før streiken er et faktum. Det samme gjelder dersom det blir en opptrapping av streiken. Alle medlemmer som ikke er tatt ut i streik, skal møte på jobb som vanlig, men må ikke utføre streikerammet arbeid, altså arbeidet til en som er tatt ut i streik. Les mer om streikebryteri i punkt 18.
Alle som er organisert og omfattet av den aktuelle tariffavtalen. I offentlig sektor gjelder det deg som er FO-medlem og ansatt i en kommune, fylkeskommune eller staten.
Her kan du lese hvem som blir tatt ut i første uttak i kommunene.
Her kan du lese hvem som blir tatt ut i første uttak i staten.
Arbeidsutvalget (AU) i FO eller forhandlingsutvalget til LO Stat (hvis det er i statlig tariffområde).
En streik betyr en midlertidig stans i arbeidsforholdet ditt. Arbeidsforholdet suspenderes og du står i stedet til disposisjon for FO (eller LO Stat dersom du jobber i staten).
En streik er en kampsituasjon hvor alle må stille seg til disposisjon for fagforeningen slik at streiken blir mest mulig effektiv. Det vil imidlertid ikke kunne avholdes arrangementer som er i strid med smittevernhensyn.
Når FO er i streik betyr det at hele FO er i streik. Det er bare et fåtall av FOs medlemmer som faktisk er i streik, men det betyr ikke at de er alene. FO og våre samarbeidspartnere i LO vil strekke oss langt for at en streik ikke skal ramme de som trenger oss mest.
For tillitsvalgte i et tariffområde der vi er i streik, betyr det at samarbeidet med arbeidsgiver etter hovedavtalen og hovedtariffavtalen opphører, også i kommuner og virksomheter som ikke er direkte berørt av streiken. Unntak gjelder for spørsmål om selve streiken, og for tilfeller hvor tillitsvalgte opptrer som fullmektig for ansatte i personalsaker.
Du vil få nyhetsbrev og e-poster med informasjon. Nettsiden til FO oppdateres hyppig. Ved spørsmål ta kontakt med fylkesavdelingen din eller tillitsvalgt.
Vi anbefaler også å følge med på fontene.no og frifagbevegelse.no
Dersom du ikke mottar nyhetsbrev fra FO, anbefaler vi deg å logge inn på min side og sjekke at du har registert riktig e-postadresse.
Forbundsledelsen. Tillitsvalgte kan uttale seg etter nærmere avtale med sin fylkesavdeling.
Funksjoner som er nødvendig for å sikre liv og helse blir normalt ikke tatt ut i streik.
Ja. Derfor bør klubben sørge for alternative lokaler i god tid før streiken. Praktiske avklaringer med arbeidsgiver om for eksempel tilgang til toaletter i arbeidslokalene for streikevakter, må gjøres før streiken er et faktum.
Under streik får du streikebidrag fra FO, men ikke lønn fra arbeidsgiver. Du får lønn til og med siste arbeidsdag før du går i streik. Dersom du går i streik på et tidspunkt som gjør at lønningskontoret ikke rekker å trekke deg for streikedagene, vil dette bli justert etter streiken er avviklet.
Streikebidraget er tilsvarende 70 prosent av brutto lønnstrekk.
Vanligvis vil du ikke bli trukket i lønn før tidligst måneden etter at du har vært ute i streik. FO gjør det som skal til for at streikebidrag skal betales ut samtidig som trekk foretas av arbeidsgiver. Dersom det mot formodning oppstår en situasjon der FOs streikebidrag uteblir og det skaper problemer med å kunne betale løpende utgifter, er det viktig at du tar kontakt med banken. Du vil normalt få utsettelse på avdrag dersom du skulle ha problemer med månedsbetalingen.
Alle medlemmer som har vært i streik må selv fylle ut skjema og legge ved lønnslipper på «Min Side» via hjemmesiden til FO. FO sentralt får navnelister over de som har vært i streik via fylkesavdelingene.
Arbeidstakere som ikke er omfattet av konflikt i egen bedrift kan permitteres, jf. Hovedavtalens § 8-3 (KS), forutsatt at de ikke lenger kan sysselsettes på rasjonell måte. Det skal i så fall gis 14 dagers varsel.
Du må søke dagpenger hos NAV. Hvis du får avslag på dagpenger grunnet tilknytning til streiken må du søke om streikestønad som om du hadde vært i streik. Da vil du få streikestønad på lik linje som andre streikende i forbundet.
Ferieloven fastsetter at ferien skal avvikles etter lovens alminnelige regler også ved lovlig arbeidskonflikt. Feriegodtgjørelse utbetales på vanlig måte. Ferie må være avtalt før streiken er varslet. Det er ikke lov å flytte ferie eller avvikle ferie som ennå ikke er fastlagt. De som er i ferie når streiken starter vil bli tatt ut i streik første arbeidsdag etter ferien.
Nei, du tjener ikke opp feriepenger når du streiker. Streikebidraget er ment å dekke feriepenger i tillegg til lønnsbortfallet.
Du har krav på sykepenger dersom du ble sykemeldt før arbeidsstansen. Dersom du blir syk etter at arbeidsstansen har startet, har du ikke krav på sykepenger, men du må søke om streikestønad fra FO.
Streikebryteri er å utføre arbeidet til en som er tatt ut i streik. Streikebryteri er en alvorlig og illojal handling mot de streikende. Streikebryteri kan skje ved at en som ikke er tatt ut i streik overtar oppgavene til en som er i streik, eller ved at en som er tatt ut i streik likevel møter på jobb og utfører arbeid som omfattes av streiken.
Forsøk på streikebryteri skal straks meldes til Klubb – eller fylkesavdelingsstyre. Dersom man ikke klarer å stoppe streikebryteri lokalt, må forbundet underrettes.
Tillitsvalgte skal kun ha kontakt med arbeidsgiver i saker som gjelder streiken, eller saker som ikke under noen omstendighet kan utsettes. Tillitsvalgte skal kun ha kontakt med arbeidsgiver i saker som gjelder streiken, eller saker som ikke under noen omstendighet kan utsettes. Medlemmer som er i streik skal ikke være på arbeidsplassen eller ha kontakt med arbeidsgiver. Dette gjelder også hvis du har hjemmekontor.
Nei. Alle som er organisert, tilhører tariffavtalen og som er tatt ut i streik må streike.
Nei, vedtektene til FO (§ 20.3) slår fast at utmelding ikke kan skje så lenge forbundet er i arbeidskamp, dvs. fra og med dato for varsel om plassfratredelse.
Sørge for at ingen utfører streikerammet arbeid. Streikevakter skal opptre med ro og verdighet og sørge for å unngå tilspissede situasjoner.
Øverste leder kan utføre slikt arbeid. Etter FOs syn kan ikke øvrige ledere utføre slikt arbeid.
Du skal sørge for å holde deg orientert om streiken. I tillegg skal du følge instruksene fra lokal streikekomité. Du skal også delta på streikemøter og stå streikevakt. Streik er arbeidskamp, ikke ferie.
Nei. Når du er i streik skal du ikke utføre noe slags arbeid. Dette gjelder også å svare på mail, være tilgjengelig på telefon, møter og lignende.
Ta kontakt med arbeidsgiver.
I utgangspunktet nei. Det er avhengig av hvilken avtale du har om bruk av bedriftens mobiltelefon.
For ansatte i staten er det avtalt at alle får beholde mobil og PC selv om man blir tatt ut i streik våren 2021.
Enten ved at partene blir enige gjennom forhandlinger, frivillig eller tvungen mekling, eller ved lønnsnemnd.