Barnehager og skoler blir åpne i påsken

Torsdags morgen kom felleserklæringen fra Regjeringen og partene i arbeidslivet som ber barnehager og skoler om å holde åpent i påsken. Dette er for at foreldrene med samfunnskritiske oppgaver skal kunne fortsette å gå på jobb som normalt. 

Her er FOs innspill til Kunnskapsdepartementet: Innspill til gjenåpning av barnehager/skoler (PDF, 115KB)

Flere LO-forbund, deriblant Fellesorganisasjonen, har vært med på utformingen av erklæringen. Selv med den ekstraordinære situasjonen har det vært viktig å sikre trygg og forsvarlig drift. Derfor stilles det krav som normalt til HMS og bemanning 

LES MER: Partenes innspill ved utvidet tilsyns- og omsorgstilbud i påsken (PDF, 93KB)

Erklæringen er også tydelig på at de alminnelige bestemmelsene i lov- og avtaleverket i gjelder og at arbeidsgivere bør gå i dialog med tillitsvalgte snarest mulig.  

– På grunn av den pågående samfunnskrisen knyttet til koronautbruddet er det behov for at mange av oss fortsetter å gå på jobb. Da er trygt og sikkert barnepass avgjørende, spesielt for småbarnsforeldre. Behovet vil variere mellom og i kommunene, derfor må eierne gå sammen med de tillitsvalgte og finne gode løsninger, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.  

LES MERFelleserklæring om åpne tilbud i påsken for barna til samfunnskritisk personell (PDF, 21KB)

Åpent for andre barn som har det vanskelig 

Den siste tiden har det blitt åpnet for at utsatte barn også kan komme tilbake til barnehagene og skolen. Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby er tydelig på at det utvidete påsketilbudet også skal gjelde disse barna.  

– Andre barn som har det vanskelig skal også vite at de kan få støtte utenfor hjemmet. Derfor oppfordrer vi barnehager og skoler til å holde åpent i påsken der det er behov, sier Melby.  

Erklæringen er signert av Fellesorganisasjonen (FO), Skolenes landsforbund, Fagforbundet, Utdanningsforbundet, Delta, Norsk Lektorlag, Skolelederforbundet, KS, PBL, barne- og familieministeren, helse- og omsorgsministeren og kunnskap- og integreringsministeren. 

LES OGSÅ: Veiledning for barnehager og skoler som gir tilbud utenfor ordinær åpningstid (PDF, 52KB)