Vi vil alltid huske 12. mars

Mimmi Kvisvik, 1. mai 2020

12. mars endra landet vårt seg. Vi vil alltid huske hvor vi var torsdag 12. mars 

Elin

Miljøterapeuten Elin sto i skolegården hvor det var langt færre elever enn vanlig. Da tenkte hun «de som ikke har det godt fra før, vil få det ekstra vondt nå». Hun hadde dessverre rett. 

LES MER: Miljøterapeut Elin vurderer Tik Tok for å komme i kontakt med elevene

Elin møtte elevene på sosiale medier, kontaktet foreldrene og fortsatte jobben digitalt. Siden landet stengte har Elin, kollegaene hennes og ansatte i barnevernet gjort det litt mindre vondt for de barna som har det vanskelig. 

Elin er én av FOs 30 000 medlemmer som går på jobb og står opp for trygghet. 

Elin Valle Mørk
ELIN: Når skolene stengte måtte hun finne nye måter å komme i kontakt med elevene. (Skjermdump: Fontene.no)

Anette

Anette var på jobb i Nav da massepermitteringene kom. Nå har flere hundre tusen søkt om dagpenger og vi har den høyeste arbeidsledigheten siden krigen. Hun tenkte «de som har minst, får det enda trangere nå». Hun hadde dessverre også rett.  

LES MER: Nav-ansatt: – Når jeg ringer folk som mottar sosialhjelp, spør jeg om de har noen å snakke med

Anette spør alltid om folk har noen å snakke med når hun ringer dem. Hun viser hva sosialfaglig arbeid handler om. Det handler om å gi trygghet til dem som ikke har noen.  

Anette er én av FOs medlemmer som går på jobb og står opp for trygghet. 

Anette Wagle
ANETTE: Når hun ringer sosialhjelpsmottakere spør hun alltid om de har noen å prate med. (Skjermdump: Fontene.no)

Kjersti

Vernepleieren Kjersti rakk akkurat å bli ferdig med helgevakta da krisa kom til Norge. Hun skulle ha fri i to uker, men brettet opp ermene i stedet. Hun jobber med utviklingshemmede som trenger faste rutiner og forutsigbarhet for å føle seg trygg. 

LES MER: Vernepleier om koronakrisen: – Det er kritisk for beboerne som er avhengig av rutiner

Kjersti og kollegaene hennes står i helseberedskapen, forklarer smittevern til brukere uten muntlig språk og setter i gang tiltak uten at det virker skummelt. Det gir trygge rammer til dem som blir ekstra ramma når samfunnet stenger. 

Kjersti er også én av FOs medlemmer som går på jobb og står opp for trygghet. 

Vernepleier Kjersti Flakstad
KJERSTI: Hun ble bekymret når de faste dagtilbudene til brukerne stengte (Skjermdump: Fontene.no)

Stå opp for trygghet

Elin, Anette og Kjersti og resten av våre medlemmer står opp for trygghet, hver eneste dag. Slagordet vårt har aldri vært mer relevant. 12. Mars fortsatte FOerne å gå på jobb. De godtok lengre vakter, tok på seg flere oppgaver og satte seg i isolasjon med brukere. De ga ikke opp, men ga i stedet alt.  

Sammen med butikkansatte, renholdere, transportarbeidere, helsepersonell og så mange andre har de holdt hjulene i gang. Tusen takk for jobben dere gjør. Det går ikke uten dere. 

Solidaritet i krisetid 

I krise settes solidariteten på prøve. Vil vi huske 12. Mars for tomme butikkhyller eller innsatsen til Elin, Anette og Kjersti? Ble vi et mer selvsentrert eller et mer solidarisk samfunn? Vil vi huske 12. Mars som da vi stengte oss inne, eller som da vi så ut mot verden? 

12. Mars endra verden seg. Den dagen stod 10 år gamle Latifa i matkø i Moria flyktningleir. Hun kan ikke holde avstand til andre fordi det bor 10 andre i teltet hennes. Hun kan ikke vaske hendene fordi de mangler vann. Hun kan ikke holde seg hjemme fordi hun ikke har et.  

Foto: Mitchel Lensik

Dette er en verdensomfattende krise. Pandemien er global. Slik viruset ikke kjenner noen landegrenser må også vår solidaritet være grenseløs. Vi må huske at koranakrisen ikke bare rammer oss selv, men også våre søsken i Moria. La oss sammen stå opp for trygghet, og vise solidaritet med mennesker på flukt. (Lengre pause) 

Fagbevegelsen i krisetid

I dag er det ikke 12. Mars. Det er 1. mai. Arbeidernes internasjonale kampdag.  

Det er når det blåser som verst vi finner styrke i fagbevegelsen. Sammen bygde vi helsesektoren som gjør oss friske, omsorgssektoren som beskytter oss og sosialsektoren som sørger for at alle har mat på bordet. Et slikt samfunn kommer ikke av seg selv. Det er bygd av generasjoner som har stått opp for trygghet.  

FOs fane står på youngstorget

Den norske modellen har gjort oss bedre rusta enn mange andre land. En sterk fagbevegelse er helt sentral i trepartssamarbeidet. Nå er det viktigere enn på lenge å være fagorganisert. 

La oss huske 12. Mars. La oss huske heltene som holder landet i gang. La oss huske den internasjonale solidariteten. La oss stå opp for trygghet og vise barna våre at det faktisk vil gå bra. 

Kjære kamerater, tusen takk skal dere ha, god kampdag og gratulerer med dagen!