Bilder fra Gaza
SOLIDARITETSMIDLER: FOs arbeidsutvalg bevilger ekstra solidaritetsmidler til NFs arbeid i Gaza.

Arbeidsutvalget i FO har besluttet å bevilge 50.000 kroner til Norsk Folkehjelps arbeid i Gaza.

– Norsk Folkehjelp, i likhet med andre humanitære organisasjoner, er for tiden avskåret fra å drive arbeid i Gaza. Men så snart det er mulig, vil Folkehjelpas ansatte og deres samarbeidspartnere, gå i gang med livsviktig arbeid. Da trengs midlene, sier forbundsleder Mimmi Kvisvik.

Det var, som kjent, lørdag 7. oktober at Hamaz-soldater trengte seg inn i Israel, drepte uskyldige sivile på en musikkfestival, i kibbutzer og i flere israelske byer. Flere titall barn, ungdommer, kvinner og andre sivile ble tatt som gisler og bortført til Gaza. 

Israels politiske og militære ledelse ble overrumplet, men svarte med å true med total utslettelse av Hamaz og Hamaz-kontrollerte områder. Gaza er et slikt område.

– For tiden er området hermetisk lukket. Vann, strøm, drivstoff og medisiner kommer ikke inn. Her blir derfor situasjonen for uskyldige sivile verre for hver time som går, sier Kvisvik.

I FONTENE: Palestinske sosialarbeidere må trolig avlyse Norges-besøk: – Vi er urolige for hvordan de har det

Det er enorme humanitære behov. Dette er bakgrunnen for at Norsk Folkehjelp og deres samarbeidspartnere står klare til å dele ut mat, vann og hygieneartikler så snart situasjonen tillater det.

Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO og Amalie Hilde Toft, arbeidende styreleder i Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp driver imidlertid arbeid med sivil beskyttelse og beredskap, blant annet gjennom sosiale medier til innbyggerne i Gaza. Her fortelles det hva som, tross alt kan gjøres for å beskytte seg mot eksplosive våpen. 

Internasjonal støtte fra IFSW

Det Internasjonale sosialarbeiderforbundet (IFSW), som FO er medlem av, kom med en støtteuttalelse til sosialarbeiderne som jobber i Israel og Palestina. 

– Den pågående konflikten i regionen har skapt lidelse og en humanitær krise som har etterlatt mange mennesker og samfunn i møte med motgang, frykt, usikkerhet og dyp sorg, skriver Ana Radulescu og Machiko Ohara, lederne av IFSW Europa og IFSW Asia-Pacific. 

LES UTTALELSEN: Solidarity with social workers in Israel and Palestine

– Sosialarbeidere i Israel og Palestina påvirkes også av konflikten. Likevel opprettholder de sitt profesjonelle ansvar ved å være aktivt involvert i å tilby sosial rådgivningsstøtte og hjelpe mennesker som er berørt av den kritiske humanitære krisen, skriver lederne.

Radulescu og Ohara, som representerer sosialarbeidere i både Isral og Palestina, håper at medlemmene kan finne måter å støtte hverandre i den utfordrende tiden.

Støtte fra LO i Norge

Kvisvik har fast plass i LO-sekratariatet på vegne av FO. Mandag 16. oktober kom LO med sin egen uttalelse. Her heter det at LO fordømmer den siste ukens grufulle voldsutøvelser mot sivile i Israel og Palestina – Hamas´ terror og Israels nådeløse gjengjeldelse. Israel har rett til å forsvare seg. Samtidig krever LO at Folkeretten med sine krav til proposjonalitet, beskyttelse av sivile, forbud mot kollektiv avstraffelse og tvangsforflytning – overholdes.

LO ber begge parter besinne seg, opprette humanitære korridorer for å redde liv og få fram nødhjelp til sivilbefolkningen. LO er glad for at regjeringen har vært tydelig på at humanitær hjelp til palestinerne må opprettholdes, krigens folkerett må respekteres og at det er viktig å holde dialog med alle parter.

Regjeringen bes bruke alle mulige diplomatiske og politiske kanaler for å presse fram våpenhvile og reelle fredsforhandlinger. Blokaden må oppheves, okkupasjonen avsluttes og palestinernes rettigheter må repekteres. LO vil også støtte humanitær hjelp gjennom Norsk Folkehjelp så snart det er mulig å få humanitær hjelp inn. 

SE HELE UTTALELSEN: LOs uttalelse om konflikten mellom Hamas og Israel

FO oppfordrer medlemmer og tillitsvalgte, som har mulighet, til å støtte det humanitære arbeidet. Ønsker du å bidra? Les mer om arbeidet til Norsk Folkehjelp eller vurder om du kan bidra med et valgfritt beløp.