Hanne Kro Sørborg
KOMPLIMENT: Hanna Kro Sørborg synes det er et stort kompliment bare å bli nominert til prisen (Foto: Eirik Dahl Viggen / Fontene)

Hanna Kro Sørborg får sosialarbeiderprisen for sitt arbeid mot urettferdighet, fordommer og utenforskap. Hun har løftet tabubelagte temaer knyttet til kjønn, religion, seksualitet og identitet. 

LES OGSÅ: Hanne står opp for Skeive Sørlandsdager: – Jeg har mange av de egenskapene evangelister setter pris på, minus penis

Som sosionom med videreutdanning i sexologi er hun særlig kjent for sitt arbeid med utenforskap knyttet til ulike kjønnsidentiteter. 

– Jeg blir litt sjenert, kjenner jeg. Det er et utrolig stort kompliment bare at noen har sendt inn en nominasjon, at noen synes innsatsen min er verdt en pris. Og så får jeg lyst til å heie på alle andre. Jeg har vært synlig, jobbet politisk og vært i pressen. Men jeg tenker på alle de sosialarbeiderne som hver dag jobber med enkeltsaker, sier Sørborg til FOs medlemsblad Fontene. 

LES SAKEN: Hanne er årets sosialarbeider: – Jeg blir litt sjenert, kjenner jeg

Hvert år deler FO ut prisen som årets sosialarbeider til et eller en gruppe FO-medlemmer som i særlig grad har utøvd godt sosialt arbeid eller bidratt til fagutvikling innenfor FOs fagfelt. 

Forbundsleder, Mimmi Kvisvik, mener prisen er velfortjent. 

Mimmi Kvisvik

– Hanne fortjener virkelig denne prisen. Hun når ungdom på en helt egen måte, gjennom en kombinasjon av egne opplevelser av utenforskap og faglig tyngde. Dette er særlig tydelig overfor ungdom som strever med egen kjønnsidentitet. Hun har en utradisjonell og uredd måte å snakke om sex på som vekker oppsikt både hos dem som er enige og uenige med henne, sier Kvisvik. 

Sørborg har lang fartstid fra barnevernstjenesten, men har siden 2015 jobbet med ungdom i Sogndalen kommune, nå Kristiansand kommune.  

LES OGSÅ: Hanne Sørborg fra Agder er årets sosialarbeider 2020

– Hanne tror jeg trives best i jobber hvor hun kan ha mer frie tøyler og kan utforme innholdet i jobben selv og finne løsninger sammen med de det gjelder - og det er jo det sosialt arbeid i stor grad handler om, legger Kvisvik til. 

FO har siden 2006 delt ut prisen til Årets sosialarbeider på den internasjonale sosialarbeiderdagen i mars. Men korona og nedstigingen av Norge, gjorde at sosialarbeiderdagen for 2020 ble avlyst. Prisen ble utdelt på ukens landsstyremøte. 

– Landsstyret vedtok allerede i februar at prisen skulle gå til Hanne og vi synes det nå er veldig godt å endelig kunne dele hvem som har fått prisen, sier FOs forbundsleder, Mimmi Kvisvik.