Nytt notat om sosialpolitikkens muligheter kommer fredag
DEBATT: Professor Ivar Lødemel, statsråd Marte Mjøs Persen, forbundsleder Mimmi Kvisvik og stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) vil diskutere fremtidens sosialpolitikk 17. juni.

FO er Norges største fagforening for sosialarbeidere. Forbundet er opptatt av utviklingen av de sosialfaglige profesjonene og velferdsstaten som helhet. Derfor spør vi - hva skjedde egentlig med den ambisiøse sosialpolitikken? 

12. november 1970 holdt daværede statsminister Trygve Bratteli fra Arbeiderpartiet åpningstalen til konferansen "En ny sosialpolitikk". Han hadde en klar visjon:

Det er en voksende forståelse for at sosialpolitikken, for å gi de beste resultater, må foreta en sterk utvidelse av sitt arbeidsgrunnlag. Sosialpolitikken må integreres i all samfunnsmessig aktivitet, i planlegging, i miljøforming, i produksjon, i utdanning.

Fremtidens sosialpolitikk skal være aktivt med å forme de samfunnsforhold som skaper de sosiale problemene, ikke bare ta seg av det økende antall mennesker som blir mer eller mindre funksjonshemmede ofre for tidens hektiske og kravfulle samfunnsliv.

Siden da er sosialdepartementet nedlagt, men de sosiale problemene vokser i rekordfart. Det samme gjør de sosiale forskjellene i samfunnet. Finnes det håp for fremtidens sosialpolitikk og hvilke muligheter har vi i dag?

Dette, og mer, vil FO og Tankesmien Agenda forsøke å svare på under arrangementet "Nye muligheter for sosialpolitikken". Arrangementet holdes på Kulturhuset i Oslo,  fredag 17. juni, kl. 08.00. Frokostseminaret er gratis for alle og sendes direkte for dem som ikke kan møte fysisk.

Følg arrangementet her: Agenda-frokost: Nye muligheter for sosialpolitikken

Selv om det lønner seg å investere i folk og politikerne er enige om at det gode samfunnet må romme alle, har vi store uløste sosiale problemer i 2022. Fattigdom, arbeidsledighet og utenforskap er noen av disse. På frokostseminaret vil inviterte gjester diskutere statusen for den norske sosialpolitikken og sosialt arbeid i dagens samfunn.

Tankesmien Agenda lanserer i dag notatet "Nye muligheter for sosialpolitikken" som tar for seg utviklingen siden Brattelis tale og peker på noen av fremtidens løsninger.

LES NOTATET: Nye muligheter for sosialpolitikken (PDF, 564KB)

 

I debatten får du høre

  • Mimmi Kvisvik, forbundsleder i Fellesorganisasjonen (FO)
  • Marte Mjøs Persen, arbeids- og inkluderingsminister (Ap)
  • Sveinung Rotevatn, stortingsrepresentant (V)
  • Ivar Lødemel, professor ved OsloMet
  • Axel Fjeldavli og Tiril Halvorsen, rådgivere i Tankesmien Agenda og forfattere av notatet