Debatt på Dagsnytt 18
DAGSNYTT 18: Programleder Espen Aas og LO-advokat Herdis Helle


Mandag 25. mai var Samnangersaken tema på NRKs nyhets- og debattprogram Dagsnytt 18. John Christian Elden har fått i oppdrag av Samnanger kommune å undersøke mulighetene for å gå til sak mot de tidligere barnevernsansatte i kommunen. Han var i studio for å argumentere for hvordan enkeltansatte kunne bli holdt ansvarlig for i tjenesten. 

John Christian Elden
ANBEFALER Å SAKSØKE: Elden mener Samnanger kommune bør gå til søksmål mot tidligere ansatte 

Selv om Elden mener det er grunnlag for å saksøke ansatte mener han kommunen bør avgrense søksmålet til dem som har det overordnede ansvaret.

– Vi har sagt at de som er på en måte vanlige ansatte, de som jobber som konsulenter eller saksbehandlere, de skal man prøve å holde seg unna, men man kan gå på dem som er i ledelsen, men som selv er med på vedtakene, altså dem som har bedt underordnede om å fatte vedtak og instruere også videre, sa Elden i debatten.

Skaper en farlig presedens

Programleder Espen Aas understreker at dette vil være en unik sak. LO-advokat Herdis Helle er engasjert i saken på vegne av FO og mener et eventuelt søksmål vil skape presedens. Helle har tidligere kritisert innholdet i rapporten Samnanger kommune vil basere søksmålet på og hvordan et eventuelt søksmål kan slå ut for barnevernstjenesten på sikt. Dette var også poenget hennes i Dagsnytt 18.

LES MER: Samnangerrapporten: barnevernskritikk av låg kvalitet

Herdis Helle
SKADER BARNEVERNET: Helle mener flere saksbehandlere vil slutte dersom søksmålet blir en realitet

Helle mener Elden bommer i sin kritikk. 

– Nå er det jo ikke barnevernstjenesten som har fattet vedtaket i den saken som Elden har sagt at det kanskje kan være mulig å gå til søksmål i. Det er det jo Fylkesnemda som har gjort og vedtaket er overprøvd av domstolene, sa Helle. 

Hun mener et søksmål mot enkeltansatte vil kunne slå negativt ut for barnevernet som helhet. 

LES OGSÅ: Barnevernskandale eller granskingsmord?

– På sikt kan vi risikere at de ansatte ikke ønsker å stå i den jobben hvis de risikererer at arbeidsgivere vil falle i ryggen ved en senere anledning. Barnevernsansatte opplever et høyt arbeidspress, det er trussler og vold. Det er en veldig krevende situasjon, ikke minst i sosiale medier og mange av dem lever i skjul. Og hvis de i tillegg skal få den belastningen av at arbeidsgiverene går til erstatningssøkmål så blir dette en veldig vanskelig, sa Helle.

Jente leser
BARNETS BESTE: Helle frykter at prosessen kan føre til at færre vil jobbe i barnevernet, noe som går utover barna

Hun mener også politikerne må være sitt eget ansvar bevisst når det gjelder barnevernssaker. 

– Så vil jeg bare si at det først og fremst er politikerne i Samnanger sitt ansvar og de er ikke sitt ansvar bevisst nå. 

SE DEBATTEN: Samnangersaken på Dagsnytt 18

Barnevernsdebatt for barns beste

I debatten om Samnangersaken har det vært viktig for FO å løfte perspektivet om barnets beste. FOs forbundsleder Mimmi Kvisvik mener barna får det bedre når de ansatte har tid og rom til å gjøre gode barnevernsfaglige vurderinger.

– På mange måter jobber de ansatte med den viktigste ressursen vi har i Norge, nemlig barna, sier Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO. 

LES MER: Barnevernet, for barns beste