Signerte ny avtale om støtte til Sør-Sudan

FO og Norsk Folkehjelp deler sterke tradisjoner for internasjonal solidaritet. FO har vært engasjert i Sør-Sudan gjennom Norsk Folkehjelp siden 2014. Norsk Folkehjelp har arbeidet i Sør-Sudan siden 1986 og bidratt sterkt i oppbyggingen av landet. 

Sør-Sudan fikk selvstendighet og indre selvstyre i 2011, men har en lang historie med krig og store påkjenninger for befolkningen. De siste årene har matvareproduksjonen vært hemmet av tørke, noe som har tvunget millioner på flukt. I tillegg har politiske konflikter tiltatt i styrke. Den nåværende humanitære situasjonen er alvorlig og preget av konflikter og hungersnød i flere områder.

– Støtten betyr mye

Dette bakteppet gjør samarbeidet desto viktigere, mener FO-leder Mimmi Kvisvik og Norsk Folkehjelps generalsekretær Henriette Killi Westhrin.

– Når jeg blir spurt om det er noen vits i å støtte Sør-Sudan der det er så mye konflikt, svarer jeg at det er nettopp da det er vits i å støtte, uttalte Kvisvik under signeringen.

Norsk Folkehjelps generalsekretær, Henriette Killi Westhrin, takket Kvisvik for at Fellesorganisasjonen (FO) ønsker å fortsette å støtte et land med så mye konflikt og som det er så vanskelig å jobbe i.

– Vi er glade for at FO vil være med oss i dette viktige arbeidet. Våre sivilsamfunnsaktører i Sør-Sudan som jobber videre tross de vanskelige forholdene forteller oss hvor mye støtten fra Fellesorganisasjonen (FO) betyr, uttalte Westhrin.

Sigaturer

Kvinne- og ungdomsarbeid

FO støtter arbeidet i Sør-Sudan med 200 000 kroner i året og det er opprettet et ambassadørkorps med medlemmer fra Akershus og Hedmark. I 2015 fikk disse besøke Sør-Sudan, men siden den gangen har situasjonen i landet vært for farlig til at man har kunnet gjennomføre ambassadørreiser.

Støtten går spesielt til kvinne- og ungdomsarbeidet til blant annet de to organisasjonene Anataban og Crown the Women. Ungdomsaktivistene i Anataban fremmer ungdommens sak gjennom kunst og musikk. Begge organisasjonene er representert ved forhandlingsbordet under fredsforhandlingene for Sør-Sudan, som holdes i Addis Abeba.

– Blir værende når andre drar

– Ambassadørene våre har gitt beskjed om at de ønsker at vi fortsetter å støtte Sør-Sudan og vi kunne ikke engasjert oss i Sør-Sudan uten Norsk Folkehjelp. De har stått last og brast med Sør-Sudan når det er som vanskeligst og de har alltid blitt værende når alle andre drar, avslutter Mimmi Kvisvik.

Les mer:

Les mer om Norsk Folkehjelps arbeid i Sør-Sudan

Se video fra prosjekt i Sør-Sudan