Slik bruker du munnbind

Bekjempelse av koronaviruset har lenge blitt omtalt som den store dugnaden. Nå opplever vi en ny smitteoppblomstring som krever større innsats fra hver enkelt. FO oppfordrer til bruk av munnbind for å begrense smitte, men understreker at de må brukes riktig. 

– Dessverre ser vi at mange bruker masker feil eller bruker masker som ikke er godkjent. Det kan være vanskelig å sette seg inn i riktig bruk av munnbind, men det er viktig at vi prøver, sier Marianne Solberg, nestleder i FO.  

LES MER: FHIs anbefalinger knyttet til munnbind 

Hvem bør bruke munnbind? 

Helsedirektoratet anbefaler bruk av munnbind i en begrenset periode på bakgrunn av den nåværende smittesituasjonen. De anbefaler bruk av masker på kollektivreiser i, til og fra Oslo, samt Indre Østfold, i 14 dager fra og med mandag 17. August. 

Anbefalingen gjelder situasjoner der den reisende ikke kan opprettholde minst én meter avstand fra andre passasjerer. Personer som er smittet eller har symptomer på Covid-19 og må transporteres til eller fra helseinstitusjoner eller teststasjoner, samt reisende fra flyplass etter reise som medfører karanteneplikt må også bruke maske.  

Slik anbefaler Folkehelseinstituttet at man bruker munnbind: Et bilde som inneholder skjermbilde

Automatisk generert beskrivelse

Ansatte der nær kontakt ansikt til ansikt ikke kan unngås bes om å bruke munnbind. Det samme gjelder pårørende som ikke kan overholde énmetersregelen til personer med mistenkt eller bekreftet smitte ved behov for pleie eller omsorg.  

Hvordan bruke munnbind riktig? 

Munnbind bør være medisinsk munnbind eller munnbind av tøy som tilfredsstiller kravene til Standard Norge. 

LES MER: Her kan du se kravene til hjemmesydde tøymunnbind 

 

Ikke alle kan bruke munnbind 

Selv om det er anbefalt at alle bruker munnbind er det ikke alle som kan følge anbefalingene. Det kan det være personer som samhandler med hørselshemmede, har kroniske lungesykdommer, utviklingshemmede eller barn under 13 år. FO mener at prisen på munnbind kan gjør dem utilgjengelig for mange.  

– Da det først ble varslet anbefaling om å bruke munnbind steg prisene voldsomt. Det blir fort dyrt på en familie på fire å reise kollektivt. De burde vært gratis for alle, sier Solberg. 

Marianne Solberg
DUGNAD: Marianne Solberg mener vi må være tolerante og solidariske med hverandre.

FO mener det er viktig å respektere dem som ikke kan bruke munnbind og husker at de viktigste tiltakene for å hindre smittespredning fortsatt er å holde avstand og å vaske hendene. 

– Fra andre land har vi sett videoer av hørselshemmede som trakasseres for ikke å bruke maske, selv om de er avhengig av å lese på leppene for å kommunisere. Vi trenger ikke et maskepoliti i Norge. Vi trenger at alle er tolerante, rause og solidariske, sier Solberg. 

Forbundet oppfordrer også til at medisinske munnbind resirkuleres.