FOs Kathrine Haugland Martinsen i samtale med Christian Tybring-Gjedde (Frp) og FO-medlem Linnea Nasholm.
FOs Kathrine Haugland Martinsen ble intervjuet om politikernes bruk av sosionomisere, i Amagasinet i august i år. Her i samtale med Christian Tybring-Gjedde (Frp) og FO-medlem Linnea Nasholm. Foto: FO.

Skjebnelandsmøte ble av Språkrådet kåret til årets nyord, etterfulgt av grottegutter og sosionomisere.

I kåringen har følgende definisjon av sosionomisere blitt brukt:

Sosionomisere blir oftest brukt på en polemisk måte for å ta avstand fra en tendens til å unnskylde og bortforklare kriminelle handlinger, men ordet blir nå også til en viss grad brukt i positiv betydning. Ordet ble aktualisert og førte til stor debatt etter at statsministeren brukte det i en spørretime på Stortinget sent i fjor høst.

Sosionomisere har blitt positivt
– Jeg opplever at vi har klart å snu et negativt ord til noe positivt. Jeg har hørt flere bruke det med positiv klang, at vi i dagens samfunn trenger mer sosionomisering, ikke mindre, sier Martinsen i Fellesorganisasjonen (FO)s forbundsledelse.

Det var i november i fjor at Solberg fra Stortingets talerstole sa følgende: "Samtidig vil jeg aldri si at fordi man er fattig, eller har utfordringer, er kriminalitet akseptabelt – eller sosionomisere det vekk, som jeg pleier å si. Det er ikke sånn, vi må gripe til årsakene. Man må styrke familien og jobbe rundt det, og da er for eksempel helsestasjoner utrolig viktig".

Både Martinsen og FOs forbundsleder Mimmi Kvisvik, som også er sosionom, reagerte kraftig på det de opplevde som nedlatende harselas fra statsministerens side.


Mimmi KvisvikForbundsleder i FO Mimmi Kvisvik er også sosionom. Her fra sosialarbeiderdagen 2018.

– Respektløst. I beste fall handler dette om fordommer eller kunnskapsløshet. I verste fall handler det om begge deler. Hun har åpenbart ikke forstått hvilken uvurderlig jobb mange sosionomer gjør i Norge uttalte Kvisvik til Frifagbevegelse.

Etter at FO og en rekke sosionomer sa tydelig fra, og Solberg beklaget sitt uheldige ordvalg dagen etter spørretimen. 

Ernas uheldige ordvalg bidro til folkeopplysning
At sosionomisere er på tredje plass over årets nyord er også bra som folkeopplysning, mener Martinsen.

Sosionom Kathrine Haugland Martinsen
Sosionom Kathrine Haugland Martinsen i FOs forbundsledelse.

–  Og det at vi fikk en unnskyldning fra Erna Solberg viser også at vi har synliggjort sosionomenes kraftfulle kompetanse, sier Martinsen.

Selv har hun aldri vært i tvil om at sosionomene har en viktig og sentral rolle i velferdsstaten Norge og i mange personers liv.

–  Men dessverre er det fortsatt en del som umiddelbart ikke vet hva en sosisonom er eller hva sosialfaglig kompetanse består av - og det kan bidra til at vi også blir glemt - enten av politikere eller andre fagfolk. Det er først og fremst farlig for samfunnet og bekjempelsen av sosiale problemer, sier hun.

LES MER: - Statsministeren beklager sitt ubetenksomme ordvalg

FO intervjuet i Amagasinet
FOs Kathrine Haugland Martinsen ble intervjuet om politikernes bruk av sosionomisere, i Amagasinet i august i år. Statsministeren er ikke den eneste politikeren som har snakket nedlatende om sosionomer de siste årene. Christian Tybring-Gjedde (Frp) kalte motdebattantens utsagn for «sosionomgnål» på Dagsnytt 18 i november i fjor.

LES HELE SAKEN (for abonnenter): SOS for sosionomene - Kathrine Haugland Martinsens i Amagasinet 

Følg FO på Facebook og vår adventskalender #FOsønskeliste!