FO etterlyser en fremtidsrettet TV BRA satsning fra regjeringen
— Regjeringen redder TV-kanalen for personer utviklingshemming over statsbudsjettet, men summen sikrer verken vekst eller utvikling, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.
— Det er fint at regjeringen ønsker et bedre kanaltilbud til personer med utviklingshemming, men for å virkeliggjøre ambisjonen trenger TV BRA et større økonomisk løft, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.
Målet for kanalen har vært å bli en landsdekkende kanal for utviklingshemmende som aktivt fremmer deres stemmer og interesser.
— Slik finanseringen er nå, må disse planene legges på is. Denne utviklingen er ikke i tråd med hva vi ønsker og trenger til kanalen, uttaler Kvisvik.
I starten av september ble det kjent at TV BRA får 1,5 millioner over statsbudsjettet som er under 25% av summen de søkte om.
Viktig for rettighetshetsarbeidet
Gjennom sakene og programmene som TV BRA lager, kan mennesker med utviklingshemming bli sett, hørt og forstått fra sine perspektiver. Et eksempel på det er innslaget med Emily som har Down syndrom, og fikk jobb på Scandic Hotell Stavanger.
Se innslaget på TV BRA: Dette har jeg drømt om lenge
Nrk plukket opp saken og laget en innslag som ble vist på Dagsrevyen i januar 2019. Saken ble kort også lagt ut på Nrks nettsider.
— Innslaget med Emily viser at reportasjene til TV-Bra også kan skape en større bevissthet og debatt i samfunnet om livsvilkår til personer med utviklingshemming, fortsetter Kvisvik.
INKLUDERING: Personer med funksjonshemming må også få delta i mediekanalene, sier FO-leder Mimmi Kvisvik
— På områder som arbeidsmarked, skole, bolig, helse- og omsorgstjenester og mulighet til å bestemme i eget liv, har kommunene og velferdstjenestene en jobb å gjøre. Dette trengs det mer kunnskap om i samfunnet.
Les mer: Emily (25): — Alle med Downs trenger å jobbe
Hovedtanken bak TV BRA er at utviklingshemmende selv får styre ordet og skape sine egne historier på TV. Kanalen er et viktig talerør for personer som ellers ikke gis samme mulighet til ytre seg i redaksjonelle medier som resten av befolkningen.
Se innslaget på Nrk: Emily har fått seg hotelljobb
Sammen for TV BRA
TV BRA var nedleggingstruet tidligere år. Derfor signerte FO sammen med Stiftelsen SOR og Norsk Forbund for Utviklingshemmede et opprop for å redde kanalen. Landsforbundet for Utviklingshemmede og Pårørende (LUPE) gav også sin støtte i denne saken. I tillegg var Media City Bergen, NCE Media og Nordnes Verksteder på banen med egne opprop for å støtte det viktige medietilbudet.
— Vi ser at det tette samarbeidet med mellom FO, brukerorganisasjoner og støttespillere, har gitt resultater. Likevel trenges det flere friske midler inn dette prosjektet for å drifte og utvikle det, uttaler Kvisvik.
I og med kanalen har vært en del av et nasjonalt innovasjonsmiljø og medieklynge i Bergen, ligger alle forutsetninger til rette for at kanalen skal kunne spisse seg i produksjon og praksis.
— Det er svært synd om denne muligheten går tapt, sier Kvisvik.
Regjeringen må satse
Etter 2019 mister TV BRA sin treårige støtte fra Extrastiftelsen. Det betyr at de mister årlig én million kroner i året, meldte NRK denne måneden. Dermed vil det bli vanskelig å lansere TV Bra nasjonalt, slik man har tenkt tidligere.
— Personer med utviklingshemming skal ha mulighet til å ytre sine meninger og synspunkter på lik linje med andre i samfunnet, og TV-BRA er et viktig talerør for målgruppen. Her må regjeringen satse, oppfordrer forbundslederen i FO.
Les også: Slik vil FO forbedre rettighetene til personer med utviklingshemning
Les mer: Skuffet etter Grandes «gladmelding»: – Kun nok til å holde hodet over vannet