FO fane på markering
SOLIDARITET: Fredag deltok FO på markering utenfor den Russiske ambassade i Oslo

24. februar inntok russiske bakkestyrker Ukraina, i strid mot folkeretten og menneskerettighetene. Jusekspert Sofie Høgestøl omtaler invasjonen som en krigsforbrytelse og mener Russland må dømmes etter de samme paragrafene som Tyskland etter 2. verdenskrig. 

– Jeg hadde aldri trodd at jeg igjen kom til å oppleve krig i Europa. Tankene mine går til den ukrainske folket, sier FOs forbundsleder Mimmi Kvisvik. 

SE OGSÅ: FO gir 65 000 til Ukrainere på flukt

FO fordømmer det russiske angrepet og ber verdenssamfunnet stille opp for sivilbefolkningen. 

– Nå er det mange som har behov for hjelp. I spillet mellom stormakter, er det vanlige folk som taper. De trenger at verdenssamfunnet stiller opp, sier hun og ber norske myndigheter åpne for at ukrainske flyktninger får komme til Norge. 

Kvisvik understreker at sosialt arbeid er viktig for å ivareta sivile under en krise. 

– Sosialarbeidere er spesielt utdannet for å ivareta personer i krise, uavhengig av om det er snakk om pandemi, vedvarende fattigdom eller krig. Nå jobber våre sosialarbeiderkollegaer i Ukraina og i nabolandene for å ivareta mennesker på flukt. De trenger vår støtte. 

FO er tilsluttet den internasjonale fagforeningen IFSW - International Federation of Social Workers. I en uttalelse skriver de «profesjonene våre har erfaring med å støtte sivilbefolkningen til å bidra til fredsbygging i Nord-Irland, El Salvador, Rwanda, Øst-Timor og mange andre steder. Vi har lært at nøkkelingrediensen for fred er å lytte til hverandre, overkomme usikkerhet og å bygge tillit.» 

Les den engelske uttalelsen her.

Se FO-leder Mimmi Kvisviks appell på kvinnedagen: