I SOLIDARITET: 25. februar samlet mange organisasjoner seg ved den russiske ambassaden i Oslo for å markere støtte til Ukraina.
I SOLIDARITET: 25. februar samlet mange organisasjoner seg ved den russiske ambassaden i Oslo for å markere støtte til Ukraina.

FO vedtok forrige uke å bevilge 65 000 kroner til flere organisasjoner som bistår sivilbefolkningen i Ukraina. 

– Lidelsene vi ser på skjermene river i hjertet. Vår solidaritet går til det Ukrainske folket. Vi ønsker å gi et bidrag til de som står i utryggheten og uforutsigbarheten, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.

SE OGSÅ: FO fordømmer den russiske invasjonen

Halvparten av pengene gis til den internasjonale fagbevegelsen (ITUC-ETUC) sitt solidaritetsfond Ukraine solidarity fund. Disse pengene vil gå gjennom fagforeningene i Ukraina til å bistå arbeidstakerne i våre søster-foreninger i å flykte fra krigen, i form av husly, mat, transport og nødvendig materiell. 

– Nå jobber våre fagforenings- og sosialarbeiderkollegaer i Ukraina og i nabolandene for å ivareta mennesker på flukt. De trenger vår støtte, og den skal de få, sier Kvisvik.

Den andre halvparten deles mellom Norges Røde Kors og SOS Barnebyers arbeid i Ukraina. Røde Kors har et bredt hjelpeprogram i Ukraina som inkluderer praktisk og sanitær bistand, rettshjelp og bistand for at barn og unge får fortsette sin utdanning.

SOS Barnebyer arbeider særlig med å bistå fosterfamilier og barn som er på institusjon med å flykte. SOS Barnebyer frykter at barn i institusjon kan bli forlatt, enten fordi ansatte flykter med familiene sine eller fordi ansatte blir sittende fast i bomberom. 

– Det er viktig for oss at de mest sårbare får best mulig forutsetninger for å komme seg i trygghet, sier FO-lederen. 

Hun oppfordrer alle til å bistå med det de kan. Under kan du finne mer informasjon om hvor du kan rette økonomisk bistand. 

Du kan hjelpe enkelt med Vipps:
 

  1. SOS Barnebyer #24867
  2. Røde Kors #2272
  3. Redd Barna #2230
  4. Flyktninghjelpen #2142
  5. UNICEF Norge #700441
  6. Care Norge #2468
  7. Amnesty Norge #2115

Les mer om hvor hjelpen går ved å klikke på navnet. 

Se FO-leder Mimmi Kvisviks appell til kvinnedagen her: