Palestine

Nok en gang er verden vitne til brutale overgrep mot sivile i en langvarig pågående okkupasjon i Midt-Østen. Palestinernes kamp for selvstendighet og retten til land, eiendom og naturressurser har pågått siden Israel annekterte Øst-Jerusalem i 1967. FO viser solidaritet med det palestinske folket og fordømmer Israels overgrep mot sivile.  

I likhet med Norsk Folkehjelp tar FO sterk avstand fra angrep mot sivile fra alle parter. Likevel mener FO at man må se palestinernes reaksjon i sammenheng med den systematiske, langvarige undertrykkelsen og trakasseringen de utsettes for. 

– Israels okkupasjon av Palestina har pågått i over 50 år. Palestinerne har blitt utsatt for systematisk trakassering, innskrenkninger i bevegelsesfriheten, brudd på menneskerettighetene, fortrengning og ulovlig bosetning på palestinsk jord, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.  

Nesten 5 millioner palestinere lever i usikkerhet i de okkuperte områdene, og om lag 3 millioner palestinere lever som flyktninger i naboland. Israel fortsetter utbygging og ulovlig bosetting på palestinsk land, og hindrer palestinernes frihet til å bestemme over egne liv og naturressurser. 

Mimmi Kvisvik

– Angrepene den siste tiden er på ingen måte unik, men må fungere som en vekker for verdenssamfunnet. Nå må Norge og det internasjonale samfunn vise vilje til handling og sette en stopper for Israels systematiske marginalisering og undertrykking av sivile palestinere, sier Kvisvik.  

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, krever handling. 

LES MER: Norsk Folkehjelp og LO: Volden mot sivile palestinere må fordømmes!

– Den uforholdsmessige voldsbruken og maktovergrepene vi er vitne til nå kan ikke tolereres av det internasjonale samfunnet. Volden er en del av villet israelsk politikk for å fortsette den folkerettsstridige utvidelsen av ulovlige bosetninger på okkupert, palestinsk jord. Nå må Norge bruke sin plass i Sikkerhetsrådet til å stoppe krisen som utfolder seg, skriver de i en pressemelding.  

FO mener Sikkerhetsrådet må fordømme voldsbruken og kreve umiddelbar stopp i kamphandlingene. Norge må være tydelige på at selv om voldsbruk fra begge sider rammer sivile, er det krav om forholdsmessighet. Israel har en overveldende militær styrke og de humanitære konsekvensene for sivilbefolkningen på palestinsk side er langt mer alvorlige på grunn av sårbarheten som er skapt gjennom tiår med okkupasjon og blokade. 

– Et viktig grep i en fredsprosess er å anerkjenne Palestina som en egen stat. Dette vil styrke fredsforhandlinger, diplomatiske initiativ, og muliggjøre en tostatsløsning mellom Israel og Palestina, sier Kvisvik. 

LES UTTALELSEN: Anerkjenn Palestina nå 

Per 2019 har 139 av FNs 193 medlemsland anerkjent Palestina. Nå mener FO at Norge skal følge etter. 

– Nå er det på høy tid at Norge tar igjen resten av verden, og anerkjenner staten Palestina, sier FO-lederen. 

LES OGSÅ: Norsk Folkehjelp: 10 grunner til å anerkjenne Palestina