Mimmi på talerstolen
MEKLING: FO skal nå fortsette lønnsforhandlingene hos Riksmekleren i tre tariffoppgjør. FOTO: Odd Mehus

For første gang på tre år kunne fagbevegelsen møtes fysisk på gater og torg på arbeidernes internasjonale kampdag. I Bergen var FOs forbundsleder invitert som LOs hovedtaler. I tillegg til å snakke om situasjonen i Ukraina, internasjonal solidaritet og viktigheten av en helhetlig sosialpolitikk, brukte Kvisvik tiden på å snakke om lønnsoppgjøret og lønnsutviklingen til offentlig ansatte.

– I fjor fikk vi ikke engang den lovede lønnsøkningen. Kamerater, dette går ikke lenger, sa Kvisvik til stor applaus, skriver Bergens Tidende.

LES SAKEN: Advarer om mulig storstreik i offentlig sektor (+)
LES MER: Alt om lønnsoppgjøret

Hun advarer om en mulig storstreik i offentlig sektor, etter at LO brøt forhandlingene både med KS, Staten og Oslo kommune.

Meklingsfristen i offentlig sektor er mandag 23. mai kl. 24.00, altså natt til 24. mai. 

Mimmi

– Nå går vi til Riksmekleren, og blir det ikke enighet der innen midnatt 23. mai, blir det streik! Vi er klare, sa forbundsleder Mimmi Kvisvik i Fellesorganisasjonen (FO) i sin tale til et par tusen fremmøtte på Torgallmenningen.

Krever kompensasjon fra i fjor

I 2021 ble kommunalt ansatte lovet en lønnsvekst på 2,8 prosent, men den reelle lønnsveksten var 0,3 prosentpoeng lavere. FO krever at dette kompenseres i årets lønnsoppgjør, i tillegg til årets frontfagsramme på 3,7 prosent. Når tilbudet fra KS i tillegg var lavere enn rammen fra frontfaget, mener Kvisvik at arbeidstakersiden ikke hadde annet valg enn å bryte forhandlingene.

LES TALEN I FONTENE: 1. mai er viktigere enn på lenge! Det er nå vi står opp for folkestyre og selvbestemmelse

– Dette kan vi ikke akseptere. I tillegg til rammen fra frontfaget krever vi derfor en kompensasjon for det tapte, sier Kvisvik til Bergens Tidende.

Se bildene fra 1. mai her.

– Vi får ikke likelønn før yrkene der det jobber flest kvinner tar igjen lønnsgapet, sier FO-lederen og tar til orde for et eget likelønnsutvalg for å få opp farten i arbeidet.

FO holdt hovedtalen på Tønsberg Torv

Nestleder Marianne Solberg hos LOs hovedtale i Tønsberg. Også hun brukte anledningen til å snakke om rettferdig lønnsutvikling. 

Marianne Solberg

– Vi må ikke tro på dem som sier at vi må sette privat sektor opp mot offentlig. Dem som vil sette de med høyere utdanning opp mot de med lavest lønn. Vi har alle en viktig rolle i samfunnet og må kjempe sammen, ikke mot hverandre. Styrken i fagbevegelsen ligger jo nettopp i dette samholdet, sa Solberg fra talerstolen.

Både Kvisvik og Solberg trakk paralleler mellom deltagende demokrati, små forskjeller og helhetlig sosialpolitikk. 

– Demokrati handler om at vi alle kan delta på lik linje. Små forskjeller gjør at vi kommer nærmere hverandre. Sosialpolitikk handler om å løse problemer i fellesskap, heller enn hver for oss, sa Solberg.

LES MER: Alt om lønnsoppgjøret
FÅ SVAR: Her finner du spørsmål og svar om lønn og tariff

Jobber du i kommunal eller statlig sektor og lurer på hva som gjelder for deg? Ta kontakt med din lokale tillitsvalgte eller fylkesavdelingen din.