SKUFFET: Profesjonsleder for vernepleiere i FO er skuffet over den svake økningen.
SKUFFET: Profesjonsleder for vernepleiere i FO er skuffet over den svake økningen.

I 2021 økte utdanningsdepartementet antall studieplasser med 100 fra året før. Dette gav håp om at politikerne ville imøtekomme FOs krav om 10% økning i antall studieplasser de neste 10 årene. Men i år er det bare tildelt 5 ekstra plasser.  

‒ Dette er en puslete og skuffende økning som først og fremst vil gå ut over de som trenger vernepleierfaglig kompetanse og bistand, sier profesjonsleder for vernepleiere Marit Isaksen. 

Isaksen har representert FO i rapportutvalget som la frem rapporten "Ingen tid å miste" i 2020. Rapporten, som ble laget for å avdekke kompetansesituasjonen i tjenestene, viser at kun 10,7 prosent av de ansatte har vernepleierutdanning. 33,2 prosent ikke har formell helse- og sosialfaglig utdanning.   

- Vernepleiere er nøkkelen og sitter på spesialkompetanse for å sørge for at personer med utviklingshemming skal få tjenestene de trenger, leder av FOs profesjonsråd for vernepleiere.  

FO-Studentene uttrykker også sin bekymring:

- Dette tallet samsvarer ikke med det behovet man ser knyttet til vernepleiermangelen. Flere studenter bekymrer seg for å være eneste vernepleier på fremtidige arbeidsplasser. Vi som studerer til å bli vernepleiere ønsker å komme ut i fagmiljøer der vi får mulighet til å sparre faglig med kollegaer, sier vernepleierrepresentant i FO-Studentene, Johanna Elisabeth Fevang

LES MER: Ny rapport – Norge mangler mer enn 20 000 vernepleiere
LES MER: FOs rapport «Ingen tid å miste» (PDF, 1MB)

Fremdeles et populært studium 

Til tross for en nedgang i antall søkere er vernepleierstudiet et av de mest populære studiene vi har, med fire ganger så mange søkere som det finnes studieplasser.  

– I dag utdanner vi om lag 1 000 vernepleiere i året, mens cirka 4000 studenter har vernepleie som førstevalg. Det er meningsløst å ikke utdanne flere, konstaterer  forbundsleder Mimmi Kvisvik.  

LES MER: Norge trenger flere vernepleiere