Økt tillit til barnevernet

En fersk studie fra Universitetet i Bergen snur opp ned på det forskerne hadde forventet, skriver Bergensavisen. Tilliten til barnevernet har økt de siste årene.

LES MER: Studie om barnevernet forbauset forskerne: – Overraskende

Etter mye kritikk i både i tradisjonelle og sosiale medier hadde forskerne forventet at tilliten til barnevernet skulle falle. 

– Vi forventet at den massive kritikken av norsk barnevern, både nasjonalt og internasjonalt, med EMD-dommene, dekning i internasjonal presse og diskusjoner i sosiale medier ville føre til mindre tillit til barnevernet og beslutningstakere, skriver Marit Skivenes, professor i statsvitenskap og leder for Centre of Research on Discretion and Paternalism.

Hun har nylig levert en rapport om nordmenns tillit til barnevernet. I 2014 svarte om lag halvparten at de hadde stor eller ganske stor tillit til systemet, i 2020 er dette steget til 60 prosent. Undersøkelsen viser også at yngre personer, folk på venstresiden og mennesker med høyere utdanning har høyere tillit til barnevernet enn befolkningen forøvrig.

Trenger barnevernet i krisetid

Mimmi Kvisvik, forbundsleder i Fellesorganisasjonen (FO) er fornøyd med resultatene. Hun mener den pågående samfunnskrisen viser hvor viktige de barnevernsansatte er for å ivareta barn som trenger omsorg. 

– De siste ukene har det vært et enormt fokus i mediene om barn som ikke burde isoleres hjemme. Det viser hvor viktig det er at barnevernet har personell og ressursene til å gjøre jobben sin. Derfor kjempet vi for å få barnevernsansatte definert som kritisk personell. Det er de som har det vanskeligst fra før som får det ekstra krevende under kriser, sier Kvisvik.

LES MER: Barnevernsansatte er kritisk personell