– Fortsatt et budsjett med usosial profil
Denne uken ble regjeringspartiene og KrF enige om en budsjettavtale. Kvisvik aner en positiv retning, og kaller omdisponeringen som foreslås fornuftig og i tråd med FOs anbefalinger.
Statsbudsjettet gir fortsatt mest skattelette til de rike og alvorlige kutt i velferden, sier forbundsleder Kvisvik. Illustrasjonsfoto: Ryoji Iwata/Unsplash.
Forbundsleder Mimmi Kvisvik er glad for at det settes av mer midler til Landsforeningen for barnevernsbarn og øremerkede midler til tiltaket «Helt med».
– Det gjør at arbeid med å inkludere personer med utviklingshemming i ordinært arbeidsliv fortsetter, sier Kvisvik. Hun trekker også fram bevilgning til 500 nye VTA-plasser som positivt.
Barnetrygd økes
I tillegg bidrar forliket til at det satses 320 millioner kroner mer til ressurskrevende tjenester i kommunene. Det innebærer at innslagspunktet for statens toppfinansiering av slike tjenester ikke heves, og blir videreført på 2018 nivå.
Forbundsleder i FO, Mimmi Kvisvik, hadde håpet på mer midler til nye stillinger i barnevernet.
– Ellers er det bra at barnetrygden økes og at engangsstønaden ved barnefødsel går opp 20 000 kr. Vi er også glade for at det settes av mer midler til å styrke arbeidet med barn i hele asylfeltet.
Kvisvik synes også det er positivt med mer midler til arbeid med vold og overgrep mot barn og at Statens barnehus får 10 millioner kroner ekstra.
– Dette er blant sakene vi har løftet fram i komitehøringer, sier forbundslederen.
LES OGSÅ: Over 200 deltok på FO-dagene 2018
– Usosial profil
I budsjettforliket flyttes om lag 4,3 milliarder. Men i den store sammenhengen er dette lite penger.
– Totalt sett har statsbudsjettet fortsatt en usosial profil, med skattelette til de rike og alvorlige kutt i velferden, sier forbundsleder Kvisvik
Hun og FO er også skuffet over at det heller ikke i dette forslaget tas grep for å heve sosionomutdanningen til samme finansieringskategori som de andre treårige profesjonsutdanningene.
LES OGSÅ: Slik påvirker FO statsbudsjettet
Satser ikke på barnevern
Når det gjelder barnevernet forøvrig er forbundslederen skuffet. FO har i budsjettkrav sagt at barnevernet må tilføres 250 millioner kr mer til nye stillinger. Men i forliket settes det ikke av penger til dette.
– Ikke én krone er øremerket nye stillinger i det kommunale barnevernet – det er for dårlig, sier forbundsleder Kvisvik.
I budsjettforliket bevilges i underkant av 30 millioner til kommunalt barnevern, men av disse midlene går 3,5 millioner kroner til et søskenprosjekt i regi av SOS-barnebyer og 25 millioner til støtte og veiledning til fosterhjem.
FO har lenge pekt på at flere nye stillinger kan løse noen av utfordringene barnevernet står i.
– Ukentlig får vi meldinger fra barnevernsansatte i kommunene om at de er for få til å gjøre et forsvarlig arbeid, sier forbundsleder i FO Mimmi Kvisvik.
Kvisvik trekker ellers fram som positivt at det bevilges:
• mer midler til Landsforeningen for barnevernsbarn
• øremerkede midler til tiltaket «Helt med». Det gjør at arbeid med å inkludere personer med utviklingshemming i ordinært arbeidsliv fortsetter.
• midler til 500 nye VTA-plasser.
• 320 millioner kr mer til ressurskrevende tjenester i kommunene. Det innebærer at innslagspunktet for statens toppfinansiering av slike tjenester ikke heves, og blir videreført på 2018-nivå.
Andre hovedpunkter FO har merket seg er:
• Familievernet styrkes med 20 millioner kr.
• Barnetrygden øker med 1 000 kr i året.
• Etterforskning av vold og overgrep mot barn styrkes med 40 millioner kr.
• Tiltak for bedre levekår og livskvalitet for personer med nedsatt funksjonsevne styrkes med 5 millioner kr.
• MVA-kompensasjon for frivillige gis 50 millioner kr.
• Redusert innslagspunkt for ressurskrevende tjenester bevilges 325 millioner kr.
• Etablering av nasjonalt eldreombud med halvårsvirkning gis 14 millioner kr.
• Forsøksordninger med nye tiltak for ungdom som står utenfor arbeidslivet (Venneslabroen) får 2,9 millioner kr.
• VTA (Varige tilrettelagte arbeidsplasser) styrkes med 44,5 millioner kr.