Mimmi Kvisvik
Forbundsleder i FO Mimmi Kvisvik har i flere år satt søkelyset på netthets mot barnevernspedagoger og sosionomer i barnevernet og NAV. Nå takker hun regjeringen for grep for å bedre rettsvernet.

Regjeringen sender i disse dager ut en lovendring på høring som skjerper lovteksten og skal gi offentlig ansatte et særskilt rettsvern mot netthets. Forslaget skal gjøre det enklere å straffe de som truer eller hetser barnevernsansatte, NAV-ansatte og andre offentlig ansatte, skriver NRK.

LES MER I NRK: Regjeringen vil straffe netthets mot offentlig ansatte

- Ansatte i barnevern og Nav har på overtid måttet leve med netthets som del av arbeidshverdagen, derfor er forslaget fra regjeringen svært velkomment, sier forbundsleder Mimmi Kvisvik i Fellesorganisasjonen (FO).


Netthets er et samfunnsproblem 
Kvisvik understreker at netthets mot offentlig ansatte er et samfunnsproblem, og ikke individets ansvar.

 - Det er flott at regjeringen også viser dette gjennom et slikt forslag. I høringsrunden vil vi se på detaljene i lovendringen og komme med konkrete innspill.

Selv om forbundslederen er optimistisk har hun ikke tro på at en lovendring alene kan få bukt med netthets.
 
- Netthets bekjempes ikke uten at vernetjenesten og tillitsvalgtapparatet tar sitt medansvar. For å få til trygge arbeidsplasser er samarbeid mellom dem viktig, sier Kvisvik.

FO har de siste årene advart mot en økende tendens av trusler, sjikane og hatytringer mot blant annet ansatte i barnevern og Nav. Forbundet har gjentatte ganger varslet om problemet i stortingshøringer og kronikker, men også i møter med barne- og likestillingsminister, Linda Hofstad Helleland.

LES OGSÅ: Positivt at Helleland understreker behovet for mer midler til barnevernet


En av fire barnevernsansatte utsatt for netthets
For halvannet år siden slo FO alarm om netthets mot barnevernspedagoger og sosionomer. En rapport fra 2017 viste at en av fire av FOs medlemmer i det kommunale barnevernet hadde vært utsatt for netthets i løpet av det siste året. 20 % av de spurte hadde vurdert å bytte jobb på grunn av netthets.

- Det er arbeidsgiver og verneombudets ansvar å sikre arbeidstakerne trygge arbeidsplasser. Dette ble tydeliggjort i de nye bestemmelsene i forskriften til arbeidsmiljøloven om vold og trusler som kom i 2017, sier Kvisvik.

Den 1. januar 2017 fikk forskriftene til arbeidsmiljøloven nye bestemmelser om vold og trusler. Disse bestemmelsene skal være med å sikre at arbeidstakere ikke skal utsettes vold og trusler mens de er på jobb. Men på mange arbeidsplasser mangler det fortsatt gode rutiner for hvordan netthets skal følges opp.

Barne og likestillingsministeren takker Mimmi og FO på Twitter, og skriver følgende: 

Takk Mimmi og @FO_fellesorg! Helt enig i at vi må jobbe på mange fronter. https://t.co/kLSKUc9PU9

— Linda H. Helleland (@Lindacath) 3. desember 2018