Peggy

Mandag morgen gikk nærmere 23 000 LO-medlemmer ut i streik. Dette er den første streik i et mellomoppgjør siden 2. verdenskrig.

LO brøt meklingen med NHO 17 timer på overtid fordi hovedkravet om reallønnsvekst for medlemmene, altså at lønningene stiger mer enn prisene, ikke ble innfridd. Det er ventet at prisene vil stige med 4,9 prosent i år. LOs krav handlet om å sikre at folk ikke får mindre å rutte med.

SE OGSÅ: Alt om mellomoppgjøret 2023

– Gapet mellom tallet som stod på papiret, og det medlemmene våre faktisk ville fått, er det jeg kaller «lekepenger», uttalte Følsvik til NRK etter bruddet.

Streiken fikk bred støtte, både i Norge og internasjonalt. Torsdag ettermiddag kom nyheten om at streiken er over.

FO-leder Mimmi Kvisvik vil takke de streikende, og alle FOs medlemmer som har stilt opp på markeringer og støttet kamerater i streik.

– Streikevåpenet er mektig. Det er da man virkelig ser hvem som produserer verdiene her i landet, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.

Når vi står sammen i fagforeninger, får vi mer gjennomslag. Er du sosialarbeider, men enda ikke medlem av FO?

Bli med i fellesskapet!

Hvordan frontfagsmodellen fungerer

I Norge forhandler vi lønn med frontfagsmodellen som utgangspunkt. Det betyr i praksis at det forhandles lønn for Norges konkurranseutsatte industri før det forhandles lønn i de andre sektorene. Rammen for frontfaget blir førende for de kommende lønnsoppgjørene, også dem som omfatter sosialarbeidere.

– Jeg vil takke alle dem som har stått i front og streiket på vegne av hele LO, sier Kvisvik.

LES MER: Hva er frontfaget, og hvordan påvirker det deg offentlig sektor? 

Frontfaget streiket de ikke bare for seg selv, fordi lønnsrammen som de forhandler frem legger føringer når FO forhandler om lønnen din. Frontfagsmodellen er ikke en hemsko for offentlig sektor. Denne måten å drive lønnsforhandlinger på har tvert imot drevet lønninger i offentlig sektor opp. 

FO forbereder seg til lønnsforhandlinger 

Nå som partene i frontfaget er kommet til enighet, kan andre yrkesgrupper forhandle som planlagt. Om kort tid vil FO starte forhandlingene på vegne av medlemmene i offentlig sektor.

Lurer du på når vi forhandler om din lønn? Sjekk FOs tariffkalender.

Mimmi Kvisvik

Kvisvik leder forhandlingene for kommunalt ansatte. Hun mener at et rettferdig lønnsoppgjør også må gi uttelling for kompetanse og ansvar. 

– FO organiserer sosialarbeidere som jobber bredt i velferdsstaten og ivaretar sårbare grupper. Deres kompetanse gir trygghet, og må verdsettes høyere, sier Kvisvik.

Er du usikker på om du får riktig lønn? Sjekk lønnstabellen din, eller ta kontakt med din lokale tillitsvalgt eller fylkesavdelingen din.