Jonas Gahr Støre og Mimmi Kvisvik
SAMARBEID: FO ønsker et godt samarbeid med Støres regjering. Bildet er tatt før koronapandemien.

Tidlig på valgnatten 13. september ble det tydelig at venstresiden gikk seirende av. Senere ble det også klart at Arbeiderpartiet vil kunne danne en flertallsregjering med de gamle samarbeidspartiene Senterpartiet og SV. Etter åtte år med Erna Solberg som statsminister forbereder FO seg på samarbeid med sosialistisk side av politikken.

– Vi er som kjent partipolitisk uavhengige og jeg vil takke Erna Solberg og hennes statsråder for det gode samarbeidet de siste årene, sier FO-leder Mimmi Kvisvik om at regjeringen går av.

– Jeg vil gratulere alle partiene på venstresiden med å ha gått av med seieren dette valget. Likevel må jeg komme med en liten advarsel; det er nå det harde arbeidet starter, legger hun til.

I tillegg til de tre potensielle regjeringspartiene gjorde Rødt sitt beste valg noen sinne og og endte med åtte representanter på Stortinget. De er også det første partiet i Norge til å bryte sperregrensen som et nytt parti.Partienes oppslutningSE RESULTATET: Nrk oppsummerer valgresultatet

– Jeg tror dette viser at folket vil ha en ny kurs for landet, sier FO-lederen.

I valgkampen var hun særlig opptatt av helhetlig sosialpolitikk, rett kompetanse i tjenestene og gode arbeidsvilkår i velferdsstaten som sikrer rekruttering og at ansatte kan stå lengre i jobb. Hun mener at protestvalget må innebære reell politisk endring og har anbefalinger til hvilke saker en Ap-ledet regjering bør prioritere.

– Basert på de tre hovedkravene i valgkampen har vi laget en 7-punktsliste som vi anbefaler de rødgrønne partiene å inkludere i regjeringsplattformen, sier Kvisvik.

LES HELE INNSPILLET: FOs anbefaling til en Ap-ledet regjering

– De siste tiårene har vi sett en utvikling hvor sosialpolitikken har blitt oppstykket og delt mellom forskjellige departement, noe som gjør den mindre helhetlig. Under koronapandemien spesielt så vi viktigheten av at tjenestene snakker sammen, slik at vi sikrer tryggheten til dem som trenger det. Jeg håper en Ap-ledet regjering vil ta de første viktige skrittene for å komme tilbake på riktig sti, sier FO-lederen.

Mimmi med ballong

Flere sosialarbeidere på stortinget

Stortingsvalget ble ikke bare et brakvalg for venstresiden, det er trolig også et historisk godt valg for sosialarbeidere. SV-nestleder og FO-medlem Kristi Bergstø er barnevernspedagog og var stortingsrepresentant fra 2013-2017. Nå er hun igjen innvalgt som fast representant fra Akershus. 

Kjenner du en sosialarbeider som ikke er medlem av FO?

Del vervelenken på Facebook

– Det blir utrolig godt å se at Kirsti tilbake på tinget. Hun har vært en forkjemper for sakene våre i flere år. Jeg har til og med lansert henne som kandidat til sosialministerposten, i tilfelle regjeringen vil gjenreise det gamle sosialdepartementet, sier Kvisvik.

LES SAKEN: FO krever at Norge igjen får en egen sosialminister

I tillegg til Bergstø er det valgt inn flere sosialarbeidere som får fast plass på Stortinget for første gang. FO har lagt ut en post på Facebook for å gratulere de nye kandidatene. 

Gratuler dem på Facebookposten under! Bruk gjerne kommentarfeltet om du kjenner en sosialarbeider som ikke er nevnt. 

– Jeg vil spesielt gratulere alle barnevernspedagogene, sosionomene og vernepleierne som er valgt inn på Stortinget. Det er utrolig stort å se at dere er så mange. Jeg håper dere vil ta med dere den profesjonsspesifikke kompetansen deres inn i kommiteene. Den er det ingen andre som har. Bruk den, oppfordrer Kvisvik. 

LES OGSÅ: Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

– Til dere vil jeg også si; gratulerer med valgresultatet, nå begynner det tunge, men viktige, arbeidet.

LES OGSÅ: Intervju med Mona Nilsen (Ap) om alle sosialarbeiderne på Stortinget

Etter at vi publiserte posten er vi blitt kjent med at det er innvalgt enda flere. Bruk gjerne kommentarfeltet til å informere oss. Listen ble oppdatert 14. september, kl. 19:02.

Disse sosialarbeiderne har fast plass på Stortinget

  • Kirsti Bergstø (SV), Akershus, barnevernspedagog
  • Mona Nilsen (Ap), Nordland, barnevernspedagog 
  • Grete Wold (SV), Vestfold, sosionom
  • Marian Abdi Hussein (SV), Oslo, vernepleier
  • Hege Bae Nyholt (Rødt), Sør-Trøndelag, barnevernspedagog
  • Linda Monsen Merkesdal (Ap), Hordaland, vernepleier

I tillegg er det flere på varaplass som vil møte regelmessig i Stortinget, eller få fast plass dersom en representant fra samme liste går inn i regjering.

Disse vil vi trolig se på Stortinget som møtende vara

  • May Britt Lagesen (Ap), Nord-Trøndelag, barnevernspedagog
  •  Cato Brunvand Ellingsen (SV), Oslo, vernepleier
  • Katrine Boel Gregussen (SV), Troms, barnevernspedagog

 

Enda ikke medlem av FO?

Bli medlem