Brudd i lønnsforhandlingene i Oslo kommune

De sentrale lønnsforhandlingene i Norge er oppdelt i tariffområder. I tariffområdet Oslo kommune har FO om lag 1800 medlemmer. Dette lønnsoppgjøret gjelder for deg som har Oslo kommune som arbeidsgiver.

– Vi krevde å få en lønnsøkning tilsvarende ramma fra frontfaget. I tillegg krevde vi en kompensasjon for mindrelønnsutviklingen offentlig sektor har hatt sammenliknet med industrien. Det fikk vi ikke. Vi så derfor ingen mulighet til å komme til enighet innen fristen, sier leder i FO Oslo, Hanne Groseth.

LES OGSÅ: Nå er lønnsoppgjøret i Oslo kommune i gang. Her er FOs krav
LES MER: Her er kravene i Oslo kommune (PDF, 653KB).

Lønnsveksten i privat sektor i fjor ble anslått til 1,7 prosent. I offentlig sektor ble det avtalt 1,7 prosent lønnsøkning, mens fasiten i privat sektor ble 2,2 prosent. Det er denne mindrelønnsutviklingen FO krever Oslo kommune må gjøre noe med.

LES MER: Frontfagsmodellen legger føringer for alle lønnsoppgjør i Norge. Les mer om det her.

Som en del av offentlig sektor har Oslo kommune en overvekt av kvinnelige ansatte, mens frontfaget i industrien har en overvekt av mannlige ansatte.

– Vi kan ikke godta at lønnsgapet mellom menn og kvinner blir større. Når ber vi om hjelp fra Riksmekleren for å komme til enighet, sier Groseth.

Hanne Groseth

Klart for mekling i mai

Meklingen starter 5. mai, mens meklingsinnspurten er 25. – 26. mai. Dersom partene ikke kommer til enighet hos Riksmekleren, blir det streik fra arbeidstidens begynnelse den 27. mai.

Jobber du i Oslo kommune og lurer på hva som gjelder for deg? Ta kontakt med din lokale tillitsvalgte eller FO Oslo.

Slik foregår lønnsforhandlingene i Oslo kommune

FO Oslo forhandler med Oslo kommune som en del av kommuneansattes hovedsammenslutning (KAH). Her sitter Groseth sammen med Fagforbundet, Creo og Skolenes landsforbund (SL).  Ved å stå sammen med andre LO-forbund får FO større tyngde i forhandlingene.

FO Oslo har et forhandlingsutvalg med medlemmer fra ulike bydeler og virksomheter i Oslo kommune som jobber med å fremme FOs medlemmers interesser i forhandlingene. Forhandlingsutvalget ledes av leder og nestleder i FO Oslo, Hanne Groseth og Joachim Nybakke.

LES MER: Alt om lønnsoppgjøret
FÅ SVAR: Her finner du spørsmål og svar om lønn og tariff