Krever tiltakspakke for elever med tilretteleggingsbehov
TOMME PULTER: Mange elever med tilretteleggingsbehov kan hverken delta i ordinær eller digital undervisning.

 

NRK skrev 23. april om ni år gamle Leonard med diagnosen dyskinetisk cerebral parese som ikke har fått oppfølging fra skolen. Leonards mor Lise Udklit fortalte rikskanalen hvordan hun opplevde å nærmest bli spesialpedagog over natten.

– Det sier seg selv at for oss er hjemmeskole veldig annerledes, og at det digitale opplegget er svært ulikt den vanlige skolehverdagen. Vi trenger mer tilrettelegging rundt det som blir sendt på nett, og i tillegg trenger barnet mitt ekstra hjelp for å ta til seg læringen, sa Udklit til NRK.

Skjermdump fra NRK i forbindelse med saken om. Leonard
TILFELDIG: Leonard er en av dem som ikke får opplæringen han har krav på (Skjermdump: NRK)

LES MER PÅ NRK.NO: – Tilfeldig om born med særskilde behov får god nok oppfølging, meiner FO

Mimmi Kvisvik, forbundsleder i Fellesorganisasjonen (FO), kommenterte saken med å si at det ikke skulle være tilfeldig hvilke elever som fikk opplæringen de hadde krav på. Derfor krevde FO tiltak fra regjeringen.

– Vi krever at skoleeier kartlegger omfanget, at skolene gir individuell oppfølging, og at elevene får utvidet rett til undervising, sa forbundslederen til NRK i april.

Mimmi Kvisvik
STILLER KRAV: Forbundsleder Mimmi Kvisvik vil at politikerne skal ta ansvar for at opplæringsloven følges

Ennå ingen tiltak på plass

Likevell har ikke regjeringen iverksatt tiltak de siste ukene. 4. mai kunne vi lese hvordan regjeringens egen koordineringsgruppe konkluderer med at elever med behov for tilrettelegging ikke har blitt fulgt godt nok opp.

LES MER PÅ NRK.NO: Sårbare barn lider under koronatiltak: – Mange har overreagert samtidig

Samme dag lagde Fellesorganisasjonen (FO) en tiltakspakke på elleve forslag sammen med Likestillings- og diskrimineringsombudet, Celebral perese-foreningen, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Handikappede Barns Foreldreforening og Unge funksjonshemmede. Samme kveld ble tiltakene oversendt partiene på Stortinget. Nå håper organisasjonene på støtte. 

LES MER I VÅRT LAND: Seks organisasjonar i opprop: Fryktar barn som er avhengige av hjelp blir ignorert

LES OGSÅ PÅ VELFERD.NO: Krav om tiltakspakke for elever med tilretteleggingsbehov

Stortinget sett forfra
SØKER STØTTE FRA STORTINGET: Fellesorganisasjonen ber om hjelp fra stortingspartiene

– Det sier seg selv at når regjeringen ikke tar tak, må vi reagere og gjøre det selv. Jeg er veldig glad for samarbeidet med ombudet og brukerorganisasjonene. Nå er vi avhengig av hjelp fra politikerne på Stortinget til å vedta forslaget, sier Kvisvik som håper opposisjonen engasjerer seg. 

LES TILTAKENE: Tiltak for å sikre opplæringsrett for elever med tilretteleggingsbehov (PDF, 244KB)

Kartlegging, oppfølging og utvidet rett til undervisning

Forslagene fra de seks organisasjonene omhandler kartlegging av hvilke elever som ikke har fått undervisning, krav om oppfølging av hver enkelt elev og at opplæringen tilrettelegges for dem som hverken kan komme tilbake eller nyttiggjøre seg av digital undervisning. 

– Det burde ikke være behov for å lage en slik pakke for at opplæringsloven skal følges. Nå håper vi politikerne våkner, avslutter Kvisvik. 

Delta på sosiale medier

I tiden fremover er det viktig at politikerne ser at folk krever handling. Delta gjerne i debatten på i sosiale medier. 

 

– Korleis kan regjeringa forvente å kome med treffsikre krisepakkar når dei ikkje ein gong har oversikt over kor mange...

Posted by FO - Fellesorganisasjonen on Torsdag 7. mai 2020