Ofte stilte spørsmål om medlemskap
Her finner du svar på de fleste spørsmål om medlemskap i FO.
Her finner du svar på de fleste spørsmål om medlemskap i FO.
Alle som har grunnutdanning/bachelor som barnevernpedagog (barnevern), sosionom (sosialt arbeid) eller vernepleier fra norske studiesteder kan bli medlemmer. Velferdsvitere, det vil si de som har gjennomført bachelor i Velferdsfag (Høgskolen i Oslo), Arbeids- og velferdsfag (Høgskolen i Østfold) eller Arbeids- og velferdssosiologi (Universitetet i Agder) kan også bli medlemmer.
Andre med sammenlignbare utdanninger kan søke medlemsskap på dispensasjon.
Ja, FO har også studentmedlemmer. De som kan bli medlemmer er:
Studenter som er FO-medlemmer er samtidig medlemmer av FO-Studentene, som er en egen organisering kun for studenter.
Alle med utenlandsk utdanning som er sammenlignbare med de norske kan bli medlemmer. Det er NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningene) som vurderer om utenlandske utdanninger er likestilt med norske. FOs arbeidsutvalg vil avgjøre om meldemskap skal innvilges.
Det skrives en egen søknad. Sammen med søknaden skal det følge dokumentasjon på utdanning og bekreftelse på arbeidsfelt/område. Søknader sendes pr. e-post til kontor@fo.no eller pr.post til FO, Pb. 4693 Sofienberg, 0506 Oslo og merkes "Søknad om medlemskap".
Personer med sammenlignbar utdanning (minst bachelornivå) og praksis innen relevant område kan søke om å bli medlem. Søkere som jobber i fagfelt som i hovedsak består av sosialfaglige/helsefaglige arbeidsoppgaver, må ha en utdanning som inneholder minimum 60 studiepoeng innen sosialt arbeid, sosialpedagogikk eller helsefag. Videreutdanning, diverse kurs og praksis kan erstatte dette kravet om formalkompetanse.
Det er FOs arbeidsutvalg som avgjør om medlemskap på dispensasjon kan innvilges.
Alle søknader behandles individuelt
Krav til søknad:
Søknader sendes pr. e-post til kontor@fo.no eller pr.post til FO, Pb. 4693 Sofienberg, 0506 Oslo og merkes "Søknad om medlemskap".
Ja. Som stønadsmottaker vil du fortsatt ha en rekke medlemsfordeler.
Som stønadsmottaker betaler du lavere kontingent.
Ja. Som pensjonistmedlem vil du fortsatt ha en rekke medlemsfordeler.
Som pensjonistmedlem betaler du lavere kontingent, uavhengig av om du fortsatt jobber deltid.
Ja. Ved flytting til utlandet gis medlemmet hvilende rettigheter. Yrkesaktive medlemmer som bor og jobber i utlandet betaler kontingent som Ikke yrkesaktive. Medlemmet tilhører fortsatt sin avdeling.
Ja, dersom du er yrkesaktiv men jobber i en sektor/bransje/bedrift hvor FO ikke har grunnlag for å opprette tariffavtale. Det må søkes om B-medlemskap, og søknaden behandles av Arbeidsutvalget. B-medlemmer betaler samme kontingent som Ikke-yrkesaktive medlemmer.
Søknader sendes pr. e-post til kontor@fo.no eller pr.post til FO, Pb. 4693 Sofienberg, 0506 Oslo og merkes "Søknad om B-medlemskap".
FO er ett av forbundene i Landsorganisasjonen i Norge (LO) og deltar aktivt i en rekke av LOs organer. Vi har en viktig rolle innenfor det helse- og sosialpolitiske området, og sørger også for at de langtidsutdannedes interesser blir satt på dagsorden i LO.
Gjennom LOs forhandlingssammenslutninger fremmer vi helse- og sosialarbeidernes krav under tariffforhandlinge. Vi drar også nytte av andre ressurser i LO, som for eksempel juridisk avdeling.
FO er partipolitisk uavhengig, og mener at LO også bør være det. På dette og andre områder markerer vi en selvstendig profil innad i Landsorgansiasjonen.
Yrkesaktive betaler 1,55% av brutto lønn inntil lønnstrinn 66 i Hovedtariffavtalen mellom staten og LO Stat. Medlemmer med høyere inntekt enn dette, betaler kontingent tilsvarende 1,55% av lønnstrinn 66 i statens regulativ pluss forsikringspremie kr. 74/mnd. for innboforsikring gjennom LOfavør. Minimum kontingent er kr 108/mnd. pluss forsikringspremie kr. 74/mnd. Kontingenten trekkes vanligvis av arbeidsgiver.
NB: Fagforeningskontingenten er fradragsberettiget. I 2020 er maksbeløpet for fratrekk 3850 kr. Du kan altså trekke fra inntil 3850 kr på inntekten din, og betaler dermed mindre skatt.
Ikke yrkesaktive betaler kvartalsvis, kr 544/kvartal inkludert innboforsikring.
Pensjonister/stønadsmottakere inntil 75 år betaler kr. 50 pr. måned pluss forsikringspremie kr. 74 pr. måned for innboforsikringen. Over 75 år betaler kr. 50 pr. måned for kontingent. Medlemmer over 75 år er fritatt for premien for innboforsikringen.
Bachelorstudenter betaler 250 kr hvert semester. Dette inkluderer innboforsikring. FO sender giro.
Studenter ved master/videreutdanning som har studiet som hovedbeskjeftigelse betaler studentmedlemskap som bachelorstudenter over.
B-medlemmer betaler samme kontingent som Ikke yrkesaktive medlemmer.
FO har en kollektiv Topp Reiseforsikring som kan tegnes ved innmelding av dem som ønsker denne. Kostnaden for denne vil trekkes sammen med kontingenten.