Likelønn handler om økonomisk uavhengighet og frihet. I en tid hvor prisene stiger, rentene øker og strømprisene har vært rekordhøye betyr det noe for folks økonomi. Norge er et av verdens mest likestilte land, likevel griper mangelen på likestilling direkte inn i hverdagen vår. Derfor hever vi stemmen i dag. Det er urettferdig at kvinner og menn, i yrker med like stor verdi, skal tjene så ulikt. Det skaper en ulikhet i samfunnet som følger oss hele livet, helt inn i pensjonsalderen fordi vi har tjent mindre og derfor får lavere pensjon. Vi sier ikke at alle skal ha samme lønn. Det er mange faktorer som ligger til grunn for lønn som utdanning, ansiennitet, ansvar osv, men lønnen må fastsettes etter kjønnsnøytrale kriterier og normer.


Ofte blir lønnsforskjellene mellom kvinner og menn individforklart. Det blir påstått at er
kvinners valg av yrke som gjør at vi har lavere lønn. Vi må anerkjenne at det er strukturelle problemer som ligger til grunn for disse forskjellene. Det er hvordan vi ser på
kvinnedominerte og mannsdominerte yrker som utgjør hovedproblemet. Vi må anerkjenne at begge deler inngår i en viktig helhet for å få samfunnet til å fungere. Hadde vi droppet å gå på jobb i dag ville samfunnet stoppet opp.


Vi får til stadighet høre at det er privat sektor som skaper alle verdiene. Vi anerkjenner fullt ut at privat sektor er viktig for økonomisk vekst i Norge. Selvsagt vi ønsker at folk skal jobbe i privat sektor, at Norge skal gå godt og at bedriftene skal tjene penger. En sterk offentlig sektor er en avgjørende bidragsyter til verdiskapningen i privat sektor. Barnehager, sykehjem, veier til å frakte varer og tjenester og et helsevesen som gjør oss friske når vi er syke og skadet, er viktige bidrag for at de som jobber i privatsektor skal få gjort jobben sin. Alt henger sammen og vi er gjensidig avhengig av hverandre. Vi ønsker bare at vår arbeidsinnsats skal anerkjennes på lik linje lønnsmessig som din arbeidsinnsats i privat sektor.


Kvinnepolitisk utvalg i FO Vestfold og Telemark
Sissel Kansa Olsen og Linda Pettersen