Sissel og Linda

Vold i nære relasjoner er et alvorlig samfunnsproblem og ikke en privatsak. Volden kan ha mange former, eksempelvis fysisk og psykisk vold, voldtekt og drap. Det må bekjempes med ulike virkemidler. Vi trenger forpliktende tiltak og en mer samordnet politikk. Vi trenger konkrete tiltak på kort sikt, i tillegg til langsiktige tiltak og som har en bredere inngang til vold som et samfunnsproblem. Vold i nære relasjoner må aldri aksepteres, men vi må anerkjenne at det skjer, bare sånn kan vi oppdage og bekjempe det.

Vi som samfunn må ta vold i nære relasjoner på alvor. Vi må sørge for at vi vet hvordan man oppdager vold, hvordan man snakker om det og hvor man kan søke hjelp. Vi må øke bruken av omvendt voldsalarm, det er for sent å trykke på alarmen når overgriperen står på trappa.

FO ønsker å løfte fram noen konkrete forslag:

For det første er det viktig at alle kommuner pålegges å utarbeide forpliktende handlingsplaner knytta til vold.

For det andre må vi snakke mer om vold og vi må tro på dokumentasjonen som finnes av omfanget. Det betyr at kunnskap om vold må være tema i alle tjenester som møter barn og kvinner. Det gjelder blant annet helsestasjon, barnehage, skolen, helsetjenestene, barneverntjenesten og NAV. Å komme inn tidlig gir mulighet for både å avverge, avdekke og sette inn hjelpetiltak.

For det tredje må vi ha tiltak som treffer ungdom. Det gjelder både for de som utsettes for vold og de som selv utøver eller er i fare for å utøve vold. Unge er like voldsutsatt som voksne og kan utsettes for seksuell vold og voldtekt. Å snakke om hva som er sunne relasjoner og bygge gode holdninger er viktig. VI trenger tilgjengelige tilbud som kan veilede og hjelpe ungdom.

For det fjerde må vi ha et større fokus på voldsutøveren eller den potensielle voldsutøveren. Det betyr både å forebygge at barn og unge begår vold og at det er gode rehabiliteringstilbud til voldsutøvere.

Kvinnepolitisk utvalg i FO Vestfold og Telemark

Sissel Kansa Olsen

Linda Pettersen