Jorunn
SØTE FRISTELSER: – Jeg har på eget initiativ delt ut både påskeegg og julestrømpe til FO-medlemmene her, og nå i påsken var det en kollega som fikk så lyst på påskeegg at hun fikk ut fingeren og meldte seg inn, ler Jorunn-Beate Olsen.  Foto: Silje Katrine Robinson

5 KJAPPE 

Hvem: Jorunn-Beate Olsen (33)  
Jobber som: Barnevernspedagog i barneverntjenesten i Askøy kommune.  
Har vært FO-medlem siden: Studietiden. Jeg kom inn via to flotte damer fra FO Troms og Finnmark som sto på stand på skolen og ble raskt veldig engasjert i FO-Studentene.  
Er med i FO fordi: Jeg synes det er viktig å være engasjert og å ha noen å støtte seg til. FO spesifiserer seg på min utdanning og mitt yrke, og får til veldig mye. 
Brenner for: At kompetanse skal gi uttelling på lønna.  

Hvordan snakker du om fagorganisering på arbeidsplassen?  
– Jeg prøver å være synlig og snakke høyt om ting. Jeg er plasstillitsvalgt og holder det ikke hemmelig at vi forhandler lønn, jobber med å få til gode arbeidsavtaler og passer på at vi følger tariff. Videre er jeg veldig tilgjengelig på kontoret og ser til at FO-logoen er til stede i lokalet. Jeg har opplæring av fagsystemet for nyansatte, og da snakker jeg blant annet litt om det å være organisert og hvor viktig det er. Om hvor mye sterkere vi står i lokale forhandlinger hvis vi er flere, og om det å ha noen som kan uttale seg på dine vegne om ting det kanskje er vanskelig å ta opp selv. 

Hvis jeg spør noen om de vil bli med i FO og de nølende takker nei, så spør jeg bare igjen en annen gang. Gjerne i forbindelse med at det skjer noe: “Nå skal vi ut i streik – nå er det på tide å bli medlem!” Vi har en kultur her hvor det er stemning for å tulle litt, så jeg sier gjerne litt spøkefullt at “nå kommer jeg og maser igjen, men jeg har så lyst til å få deg med som medlem!” 

Hva er dine beste tips til kollegaverving?  
– Huk tak i nyansatte og snakk om organisering, og ta det opp i lunsjen når det skjer fagpolitiske ting lokalt eller sentralt. Jeg snakker om den type ting hele tiden, og det tror jeg gjør det enklere for kollegaene mine å komme til meg og ta opp ting.  

Vis også gjerne til hva dere har fått til. Vi fikk opp lønna her med 25 000 kroner i fjor høst, og den type ting hjelper veldig når man skal verve.  

Videre er det fint å nevne noen av medlemsfordelene i FO, som at du får markedets beste innboforsikring inkludert i medlemskapet, tilgang til en kjempebillig reiseforsikring for hele familien og gunstige strømavtaler og reiser gjennom LOfavør.  

Noen av kollegaene mine har andre utdanninger i bunn, og da må man søke om dispensasjon for å kunne bli med i FO. Det gjør gjerne terskelen litt høyere for dem det gjelder, så da tilbyr jeg meg å søke for dem. Jeg ber dem bare om å sende meg de nødvendige papirene, så sender jeg alt inn og tar dialogen med FO.  

Og så tror jeg det handler litt om å tørre å vise at du selv er genuint engasjert. Jeg synes virkelig det er viktig å være organisert! Du forsikrer jo hus, bil og unger, og det å være fagorganisert er jo som å forsikre seg selv i arbeidslivet.  

Hvorfor er det viktig å få flere til å bli med i FO? 
– Jo flere vi er sammen, desto sterkere står vi – særlig i lokale forhandlinger. FO kjemper for utviklingen av våre yrkesgrupper, og jo flere medlemmer vi er, jo mer penger får vi inn – og desto mer kan de gjøre for oss.