Bilde av mange barn som sitter på stoler i et klasserom. Alle har hver sin oransje plastpose i fanget. De fleste barna har munnbind på.

Aktivitetsrapport om samarbeid mellom FO Trøndelag og Antsirabe kommune, Madagaskar

Tidsrom: Mars til juni 2020, prosjekt “Children in School “

Mål: Å nå 50 barn, og sørge for at disse fortsetter/fullfører skolen, og oppnår gode resultater

Dagens situasjon i Antsirabe, nedstenging grunnet Coronavirus

COVID 19 dukket offisielt opp på Madagaskar i midten av mars 2020. Regjeringen erklærte unntakstilstand og iverksatte tiltak mot viruset. Dette har ført til store utfordringer i Madagaskars samfunn. Alle skoler i Antsirabe ble stengt. Etter at regjeringen innførte regler mot corona i april, fikk folk lov til å gå tilbake til jobb, og skolen ble gjenåpnet, i første omgang slik at elever fikk ta eksamen. Det var krav om bruk av ansiktsmaske og sosial distanse på offentlige steder. Hos oss kom 9 av 50 elever tilbake til skolen for å ta eksamen fra siste året på offentlig grunnskole.

Men situasjonen forverret seg. Antallet positive tilfeller med smittede øker hver dag.  Regjeringen har nå bestemt seg for å lukke alle skoler igjen, og redusere alle aktiviteter inntil antallet rapporterte tilfeller avtar. Så, våre 50 elever har blitt oppfordret til å være hjemme og følge smittevernregler.

Bruk av økonomisk støtte fra FO Trøndelag

  •  Grunnleggende matforsyning til 50 elever

Alle våre femti elever er forsynt med en grunnleggende matpakke bestående av: 2 kilo ris, 0,5 kilo sukker, 0,5 liter olje til matlaging, 2 pakker pasta og forskjellige typer snacks. Utlegg for hver elev er på 15 000 Ariary (NOK 35,50). Vi gjør dette for å dempe virkningen av coronaviruskrisen for våre utsatte barn og for å redusere frafallet for neste skoleår, da alle barna våre kommer fra fattige familier som ikke kan ha råd til daglige måltider for barna.

  • Hygieneutstyr, vaskbar og gjenbrukbar ansiktsmaske for elever

For å beskytte og begrense spredningen av COVID 19 har hver av våre femti elever fått to vaskbare og gjenbrukbare ansiktsmasker. Elevene har fått opplæring i smittevern og å alltid ha ansiktsmaske og holde sosial distansering. Kommunen har gitt våre 50 barn og foreldrene grunnleggende kunnskap om hygiene (f.eks. å vaske hender regelmessig med såpe) for å forhindre spredning av koronavirus. Hygieneutstyr som en tannbørste, en tannkrem og såpe for kropp og hender og såpe til klær ble gitt til hver elev. Disse barna vil bli et forbilde når det gjelder smittevern for seg selv og for samfunnet.

  • Varme klær til elever

Varm bukse og varm jakke / frakk til 50 elever. Det er nå vinter i Antsirabe, og det er skikkelig kaldt frem til september. Hvert skoleår gir vi varme klær til barna våre. Dette fordi barna våre kommer fra svært trengende familier som ikke har råd til kostnadene for varme klær. Så for å beskytte barna våre fra grov og kald vinter og for å forhindre sykdom, har vi utstyrt dem med varme klær.

  • Utstyr til 97 elever fra 3 offentlige skoler

Under skolebesøket vårt på 3 forskjellige offentlige barneskoler (Ambilombe, Atsimontsena og Est Ivohitra) i mai, var det mange elever i avsluttende klasser som kommer fra svært trengende familier.  Lærerne fortalte at pandemien har ført til at mange av foreldrene har mistet jobben sin, så de har ikke råd til utstyr til barna. De ba kommunen og FO om å støtte dem med ansiktsmasker og varme klær. Disse elevene vil ta en offisiell eksamen når samfunnet begynner å fungere normalt. Foreldre deltok på utdelingen, og satte stor pris på aktivitetene som Antsirabe kommune gjennomfører i samarbeid med FO Trøndelag. De nevnte at våre aktiviteter forbedrer utdanning i Antsirabe og gir en mulighet for skolegang for sårbare barn.

Planer fremover - neste trinn

Nå er fortsatt alle skoler på Madagaskar stengt. Elevene har blitt oppfordret til å være hjemme og følge smittevernregler til situasjonen om Coronavirus ikke er farlig lenger.  Vi tror at å fortsette å støtte barna våre gjennom den vanskelige perioden av pandemien, vil redusere frafallet når skolen skal gjenåpnes.  Så, for å dempe virkningene av coronavirus-krisen på våre sårbare barn, vi ønsker å fortsette å gi grunnleggende mat til dem;

  • Vi ønsker å støtte våre barn med «matpakker» bestående av ris, sukker, olje til matlaging, pasta og forskjellige typer snacks. Utlegg for hver elev er på 15 000 Ariary.
  • Vi ønsker å fortsette å støtte barn med essensiell hygiene og personlige utstyr (for eksempel såpe som skal brukes til kropp og hender og såpe til klær);
  • Øk tilgangen på vaskbar og gjenbrukbar ansiktsmaske for våre 50 barn som ikke hadde råd til å kjøpe en ny.

Kommunen jobber hardt med å utvikle meldinger til barns beskyttelse mot overgrep, omsorgssvikt, utnyttelse og vold i sammenheng med COVID 19.