Bok

Melder du deg inn i FO innen 31. juli, får du et gavekort på kr. 400 hos Ark bokhandel. Kjøp deg en bok, ta den med deg ut i fjæra og la den bli bølgete av saltvann og sommer. La oss ta vare på deg, slik du tar vare på andre.

Bruk innmeldingsskjemaet nederst i saken

Kampanjen varer fra 01. til 31. juli og gjelder for yrkesaktivt medlemskap.

Det finnes en rekke helse- og sosialarbeidere både i og bak litteraturen. Visste du for eksempel at selveste Varg Veum, helten i Gunnar Staalesens krimromaner, er utdannet sosionom? Eller at flere av landets mest kritikerroste barne- og ungdomsbokforfattere er barnevernspedagoger?

Sommerlektyre som engasjerer deg i solstolen

Bøker som tar for seg alvorlige temaer trenger ikke å være tunge. Her er noen lettbeinte romaner som tar for seg samfunnsaktuelle problemstillinger:

 • Yt etter evne, få etter behov av Olaug Nilssen
 • Gul bok av Zeshan Shakar
 • Samtale ventar av Marit Eikemo

I Olaug Nilssens roman Yt etter evne, få etter behov møter vi to søstre med vidt forskjellige innstillinger til livet. Lea er mor til Benjamin som er psykisk utviklingshemmet, men omsorgen for ham har hun overlatt til søsteren sin. Selv ligger hun i senga og spiller Hay Day og lurer på om hun har fått ME. Med humoristisk driv og varme harselerer Nilssen med velferdssystemet og de som er avhengig av det.

Med romanene Tante Ulrikkes vei og Gul bok har forfatter Zeshan Shakar blitt en av landets mest anerkjente forfattere. Begge romanene sirkler rundt temaer som identitet og utenforskap. Bøkenes beskrivelse av hvordan det er å vokse opp med flerkulturell bakgrunn i Oslo, gjør dem høyst samtidsaktuelle.

Marit Eikemos romaner handler gjerne om folk som famler etter å finne sin plass i samfunnet og Samtale ventar er intet unntak. Her er det eksjournalist Elisabeth Brenner vi møter. Gjennom Nav får Elisabeth jobb i den lille bygda Einvik hvor hun skal samle dialektprøver, men hun sliter med å holde jobben og nye bekjentskap fra hverandre.

Thrillere som får det til å gå kaldt nedover ryggen i sommervarmen

Med disse bøkene får du en spennende sommer uansett hva du skal i ferien:

 • Dødens drabanter av Gunnar Staalesen
 • Se deg over skuldra av Ola Fadnes
 • Klovnejakten av Christian René Wold

Gunnar Staalesens krimbøker handler om Varg Veum som er utdannet sosionom, men som ble nødt til å slutte i barnevernet da han mistet selvkontrollen under et møte med en narkotikalanger. I jobben som privatdetektiv hender det imidlertid at saker fra fortiden innhenter ham, som for eksempel i Dødens drabanter.

Se deg over skuldra av den nå pensjonerte pedagogen Ola Fadnes er noe så sjeldent som en faglitterær thriller. Fadnes bruker sin lange erfaring som barnevernspedagog når han skildrer en nybakt mor i møte med barnevernet.

Etter selv å ha frekventert Oslos undergrunnsmiljø som fryktet dopdealer på 90-tallet, kan sosionom og forfatter Christian René Wold ett og annet om kriminalitet. I Kiran-trilogien, som omfatter romanene Klovnejakten, Spenn og Gribbene, møter vi Kiran, som vil ut av det kriminelle miljøet, men det viser seg å være lettere sagt enn gjort.

Forfriskende barne- og ungdomsbøker

Barne- og ungdomslitteraturen viser oss verden fra et ungt perspektiv, og disse bøkene kan derfor være vel så interessante og innsiktsfulle som en hvilken som helst voksenbok:

 • Unike Edgar av Arne Svingen
 • Hør her’a av Gulraiz Sharif
 • Å fange luft av Neda Alaei
 • Outlaster av Nina Borge
 • Lavahuset av Agnete Bersvendsen

I Unike Edgar har hovedpersonen, Edgar, Downs syndrom. Vi følger Edgar og hvordan han manøvrerer seg frem i en verden bestående av mennesker som ikke alltid vil ham vel. I romanene til Arne Svingen møter vi ofte barn og ungdommer som står utenfor fellesskapet.

I ungdomsboka Hør her’a av Gulraiz Sharif er det femtenåringen Mahmoud som fører ordet. Det er sommerferie og Mahmoud får besøk av onkelen sin som aldri før har vært utenfor Pakistan. Med frisk penn skildrer Sharif et minoritetsmiljø som vil utfordre forutinntatte holdninger og gi nye perspektiver.

I Neda Alaeis siste roman, Å fange luft, skildrer hun et intenst mor-datter-forhold der moren ikke forstår sin egen rolle. Ungdomsbøkene til barnevernspedagogen portretterer ungdommer på full fart inn i voksenlivet. 

I boka Outlaster møter vi Adrian som helst bruker tiden sin på å spille CS, noe han også er veldig god i. På skolen er alt annerledes, han sliter med angst og kvier seg for å være der. Barnevernspedagog Nina Borge har skrevet kritikerroste ungdomsbøker. 

Lavahuset er barnevernspedagog Agnete Bersvendsens sin første barnebok. Den handler om Atina som opplever at huset forvandler seg til et lavahus når foreldrene krangler. Da må Atina og lillebror Ailo være forsiktige. Barnevernet mottar en bekymringsmelding og deretter skildres prosessen gjennom de unge øynene til Atina.

Faglig påfyll i bagasjen

Har du enda mer tid og leselyst, er det heller ikke noe i veien for å bruke ferien til å fordype deg i faglitteratur du ellers ikke har tid til å lese. Her er et utvalg vi varmt anbefaler, skrevet av våre egne profesjonsutøvere:

 • Sosionomen i situasjonen av Ingunn Tollisen Ellingsen, Lise Cecilie Kleppe, Kathrine Haugland Martinsen og Jorunn Vindegg
 • Filosofiske temaer i sosialt arbeid av Terje Halvorsen
 • Oppfølgingsarbeid i NAV. Sosialt arbeid på Nav-kontoret av Hanne Glemmestad
 • Den profesjonelle hjelperollen av Ole David Brask, May Østby og Atle Ødegård
 • Profesjonsetikk i vernepleie av Karl Elling Ellingsen, Lars Rune Halvorsen og Einar Aadland
 • Kunnskapsbasert miljøterapeutisk arbeid redigert av Silje Haugland, Anita Gjermestad, Kari Høium, Jon Arne Løkke og Ulf Berge
 • Vernepleierens kjerneroller av Ole David Brask, Atle Ødegård og May Østby

 

Bli medlem og få gavekort på kr. 400 på Ark bokhandel

 

Profesjon

Kontaktinformasjon

Medlemstype
Kun påkrevet ved verving. Ikke bruk 71 før medlemsnummer.