Arbeidstid
Hva lurer du på om arbeidstid?
Hva lurer du på om arbeidstid?
Med arbeidstid menes den tid arbeidstaker står til disposisjon for arbeidsgiver for å utføre arbeid i henhold til den arbeidsavtale som er inngått. Arbeidsavtalen din skal vise hvilken stillingsprosent du har, og hva arbeidstiden skal være. Hvis du er ansatt i deltidsstilling kan du bli bedt om å jobbe mer, dette vil være merarbeid, og du bestemmer selv om du vil takke «ja» eller ikke til dette.
Noen ganger vil arbeidsgiver ha behov for å pålegge arbeidstakere merarbeid, dette kan for eksempel skje når andre arbeidstakere har blitt syke, dette er tillatt. Hvis du jobber full stilling vil slikt pålegg føre til overtid.
Arbeidsavtalen din skal angi hvilken arbeidstid du har. Grensen for arbeidstid følger videre av arbeidsmiljøloven og tariffavtale. Hvis du er i tvil om omfanget av arbeidstid eller plasseringen av den er riktig, bør du ta kontakt med tillitsvalgt på arbeidsplassen din eller FOs fylkesavdeling.
Hvis du arbeider turnus skal denne arbeidstidsordningen være avtalt med tillitsvalgte, og hvis det skal gjennomføres endringer skal også dette avtales med tillitsvalgte. Ny turnus kan bare iverksettes med minimum 14 dagers varsel. Du har etter arbeidsmiljøloven krav på en arbeidstidsordning som ikke medfører uheldig belastning. En avtalt turnus skal nettopp bidra til både dette, og til en rimelig fordeling av arbeidsbelastningen, for eksempel ved natt- og helgearbeid.
Deltidsansatte har en lovfestet fortrinnsrett til utvidelse av sin stilling, men det stilles noen betingelser for å ha rett til utvidelse. Dette er regulert i arbeidsmiljølovens § 14-3. Hvis du lurer på om du kan har rett til utvidet stilling må du ta kontakt med tillitsvalgt eller din fylkesavdeling.
Hvis man pålegges en annen arbeidstid enn det som er avtalt og som normalt gjelder, er det greit å være litt ekstra oppmerksom. Hvorvidt et pålegg om å jobbe kveld skal gi rett til fleksitidsopparbeidelse i stedet for overtidsbetalt, eller eventuelt at du skal starte senere på dagen for å jobbe kvelden, vil normalt ikke være noe arbeidsgiver kan bestemme ensidig.
I de fleste virksomheter vil det være en inngått en fleksitidsavtale som gjelder for alle ansatte. Denne vil også normalt ha bestemmelser om når og hvordan fleksitidsavtalen skal brukes. Kontakt tillitsvalgt eller din fylkesavdeling hvis du er usikker på hva arbeidsgiver kan pålegge deg.