FORHANDLINGER: Nestleder Lise Olsen i LO Stat (t.v.) og administriv leder i Spekter, Anne-Kari Bratten
FORHANDLINGER: Nestleder Lise Olsen i LO Stat (t.v.) og administriv leder i Spekter, Anne-Kari Bratten (Foto: LO Stat)


Lønnsoppgjøret i dette tariffområdet gjelder FOs medlemmer i helseforetakene og andre virksomheter som er medlem i Spekter. Forhandlingene foregår mellom Spekter på arbeidsgiversiden og LO Stat, YS Spekter, Unio og SAN på arbeidstakersiden. FO er en del av LO Stat.

– FOs overordnede krav i de sentrale A-delsforhandlingene er økt kjøpekraft, likelønn og uttelling for kompetanse, sier Marit S. Isaksen i FO-ledelsen, som representerer FO i forhandlingene.

Lønnsoppgjøret i Spekter er delt i tre. A-delsforhandlingen er felles for alle Spekter-virksomheter, og handler om grunnleggende spørsmål i hovedavtalen.  

For Helseforetakene er det i tillegg felles A2-forhandlinger. Senere vil det være lokale B-delsforhandlinger på de ulike virksomhetene. Når A2, og eventuelt B-delsforhandlingene skal gjennomføres, avtales under A-delsforhandlingene.

– LO Stat krever økt kjøpekraft til alle. Kravene til lønn skal fremme likelønn, bekjempe lavlønn samt sikre garantiordningene. Med tanke på vektlegging av likelønn er det for enkelte grupper med høyere utdanning viktig at lønnsforskjellene mellom sektorene reduseres, sier forhandlingsleder Lise Olsen, nestleder i LO Stat.

Les mer hos LO Stat: LO Stat krever økt kjøpekraft i Spekter-oppgjøret

Les mer i Fontene: Lønnsoppgjøret i helseforetakene: – Vi kommer ikke til å gå stille i gangene i dette oppgjøret
 

Krevende oppgjør i en vanskelig tid: Vil stå på krava

Etter at lønnsforhandlingene i det såkalte frontfaget kom i mål fredag kveld, har vi nå en ramme for resten av oppgjøret.  Kravene i Spekter-oppgjøret er i tråd med resultatet i frontfaget (konkurranseutsatt industri). Les mer om det her.

Marit S. Isaksen

– Det er ingen tvil om at koronakrisen spiller inn på lønnsoppgjøret i år. Norge er som resten av verden i en økonomisk krise. Det er derfor ingen grunn til å forvente en lønnsfest i dette oppgjøret, sier Isaksen.

– Men vi skal jobbe knallhardt for at våre medlemmer, mange av dem i samfunnskritiske funksjoner, skal få lønn som fortjent. Vi ser den jobben dere gjør, og kommer ikke til å gå stille i gangene i dette oppgjøret. Vi skal stå på krava, avslutter hun.

Kommer ikke partene til enighet innen fristen 26. august, går oppgjøret til mekling hos Riksmekleren.

Les også i FriFagbevegelse: Krevende Spekter-oppgjør

Se også: Alt om lønnsoppgjøret

Forvirret? Her finner du spørsmål og svar om lønn og tariff