Klassekampens forside 16. november
KREVER LIKELØNN: FO krever tiltak for likelønn i dagens Klassekampen

Kvinner tjener i snitt 87,6 prosent av en gjennomsnittlig manns inntekt. Omgjort til dager i året jobber i teorien kvinner gratis fra og med 16. november. Derfor markerer FO likelønnsdagen.

Mandags morgen kunne man lese Marit Frette Opsahl, FO-tillitsvalgt og vernepleier, på Klassekampens forside. Hun er en av dem som jobber gratis ut 2020.

– Det er blodig urettferdig at vi i teorien nå jobber gratis ut året, for å sette det på spissen, sier Opsahl.

LES ARTIKKELEN: Hun jobber gratis ut året

Hun får støtte fra FO-leder Mimmi Kvisvik som mener det bør settes av en likelønnspott på 3 milliarder som skal dekke lønnsgapet mellom kvinner og menn.

– Vi kommer ikke unna det å sette inn ekstraordinære midler til kvinnedominerte sektorerer, sier hun til Klassekampen.

Avisartikkel

FO pryder også debattsidene i dagens Klassekampen. Kvisvik har nemlig fått med seg LO-leder Hans Christian Gabrielsen til å skrive en kronikk om likelønn og ARP, Aktivitets- og redegjørelsesplikten.

– Når Kari og Ola gifter seg til neste år, kan vi med ganske stor sikkerhet forutsi begges lønnsutvikling fremover, skriver de.

For hver hundrelapp en mann tjener, tjener en kvinne i snitt 87,60 kroner. Siden tusenårsskiftet har lønnsgapet mellom kvinner og menn blitt redusert med om lag fem kroner. Kronikkforfatterne mener det vil ta over 50 år før vi oppnår likelønn i Norge.

LES KRONIKKEN: Gratisarbeid fra kvinnene

De mener ARP kan være en del av løsningen.

– ARP er en ny måte for arbeidsgivere å vise at de tar likestilling og likelønn på alvor. Men de skal ikke gjøre jobben alene. For å lykkes med likestillingsarbeid er det helt nødvendig at tillitsvalgte og ansatte også bidrar aktivt, skriver lederne for FO og LO.

Kronikk

Saken er plukket opp av andre medier. FOs fylkesavdelinger har også hatt flere leserinnlegg på trykk over hele landet.

Les mer om hvordan FO markerer likelønnsdagen her!