sosiale medier
STØTT OSS PÅ SOSIALE MEDIER: Vil du vise din støtte til streiken? Bruk denne rammen på profilbildet ditt på Facebook! Foto: FO.

– Da jeg fikk vite at du må ha 20 prosent stilling for å få pensjon, og at 75 prosent av dem som ikke har det er kvinner, da kjente jeg at dette har jeg lyst til å streike for, sier Kristine Gyland, vernepleier og FO-medlem i streik til Fontene.

Forrige uke ble nærmere 500 sykehusansatte tatt ut i streik, i første omgang fra FO, Fagforbundet og Delta. De streiker for kravet om rettferdig pensjon, uførepensjon og etterlattepensjon i tjenestepensjonsordningen, uavhengig av stillingsstørrelse. 

Vil du vise din støtte til streiken? Bruk denne rammen på profilbildet ditt på Facebook! 

 

Urettferdig for sykehusansatte

LO og YS krever at sykehusene endrer praksis og sørger for pensjon til alle fra første krone. Og de streikende får massiv støtte fra andre forbund. Hovedbudskapet fra dem alle er at det er grunnleggende urettferdig at de som jobber under 20 prosent  i sykehusene ikke skal få pensjonsopptjening. 

FO Trøndelag
STREIK: FOs medlemmer ansatt ved St.Olavs hospital i Trondheim streiker for rettferdig pensjon. Her med nestleder i FO, Marianne Solberg og fylkesleder i FO Trøndelag, Mona Berger. Foto: FO Trøndelag.


 

"Kampen for å sikre pensjon og ikke minst pensjon fra første krone er en viktig kamp for alle fagorganiserte og arbeidsfolk", skriver ett av forbundene som støtter streiken. 

Blant annet har Norsk sykepleierforbund,  YS, Fellesforbundet, Skolenes Landsforbund og Norsk Lokomotivmannsforbund uttrykt sin støtte. Også Norsk Tjenestemannslag (NTL ), Akademikerne, LO Stat, Handel og Kontor (HK), Norsk Ergoterapeutforbund, Norsk Nærings- og Nytelesesmiddelarbeiderforbund (NNN) og Filmforbundet har kommet med støtteerklæringer. Det samme har SV-leder Audun Lysbakken. I tillegg strømmer det inn med støtteerklæringer fra en rekke lokale fagforeninger og partilag.

 

FO takker for støtte i streiken

Forbundsleder i FO, Mimmi Kvisvik, setter stor pris at arbeidsfolk og forbund står sammen om en så prinsipielt viktig sak.

Mimmi
STREIKESTØTTE: FOs Landsstyre med forbundsleder Mimmi Kvisvik i spissen. Foto: FO.


- Streikevåpenet er det kraftigste virkemiddelet vi har. Vi bruker det bare når alle andre utveier er prøvd og saken er tilstrekkelig viktig. Kampen for pensjon fra første krone, også for dem med små stillingsbrøker i sykehusene, er en slik kamp, sier Kvisvik. 

Hold deg oppdatert på fo.no/streik

 

Massiv støtte til FO i streik

"En samlet YS-familie gir vår fulle støtte til de streikende YS-medlemmene i Delta og Parat og LO-medlemmene i Fagforbundet og Fellesorganisasjonen". Les hele YS sin støtteerklæring (PDF, 15KB) til streikende sykehusansatte.

Norsk lokomotivmannsforbund skriver blant annet dette i en  solidaritetshilsen (PDF, 53KB) til LO Stat, Fellesorganisasjonen og Fagforbundet: "Vi registrerte at det ikke var forhandlingsvilje hos arbeidsgiverne og Spekter som resulterte i streik ved sykehusene. Ved å gå ut i streik går dere i spissen for at det skal beregnes pensjon av all lønn. Derfor er denne streiken viktig for oss alle".

Skolenes Landsforbund skriver dette på Twitter:

Skolenes landsforbund støtter våre fagforeningskamerater som streiker for at også deltidsansatte med mindre enn 20 prosent stilling skal tjene opp pensjon. Pensjon fra første krone er et ufravikelig krav! #sykehusstreik @LO_Stat @FO_fellesorg @fagforbundethttps://t.co/IfQvbC1sSL

— Skolenes landsforbund (@SLforbund) 29. mai 2019

Trøndelag Arbeiderparti har også sendt FO en støtteerklæring (PDF, 100KB). De kaller kravet "rettferdig og nødvendig". 

Les også: