Marianne Solberg
KLAR: FO-leder Marianne Solberg er klar til å forhandle om lønna til over 16 000 medlemmer

Klokken 13.00 samlet partene i årets kommuneoppgjør seg i KS’ hovedkontor i Oslo. En uke senere, 22. april, starter lønnsoppgjøret for ansatte i Oslo kommune. 

Etter flere år med tapt kjøpekraft, er FO-lederen Marianne Solberg tydelig på hva som er det viktigste kravet i årets lønnsoppgjør.

– Strømpriskrise, dyrtid og økte renter gjør at mange sliter med å få endene til å møtes. Det merker medlemmene våre, både på jobb i velferdsstatens førstelinje og på sin egen lommebok. Derfor blir økt kjøpekraft det aller viktigste kravet vårt i år, sier Solberg.

De neste to ukene skal hun forhandle på vegne av FOs 16 147 medlemmer i kommunal sektor, som en del av LO Kommunes forhandlingsutvalg. 

– Våre medlemmer merker dyrtida på kroppen. Lønna er blitt mindre verdt, og det må vi gjøre noe med, sier hun til Fontene.

LES MER: I dag starter lønnsoppgjøret for deg som jobber i kommunen. Her er åtte ting du må vite
SE OGSÅ: Toril jobber som vernepleier og må ha to ekstrajobber: – Det er belastende

Frontfagsramme på 5,2 prosent gir gode muligheter

For at du skal få økt kjøpekraft, må lønnsveksten være høyere enn den generelle prisveksten i samfunnet. I forhandlingene om frontfaget, som legger grunnlaget for KS-oppgjøret, fikk Fellesforbundet gjennomslag for en ramme på 5,2 prosent. Godt over den forventede prisveksten på 4,1 prosent.

Solberg, Opsahl og Melsom i KS-forhandlinger

– Vi forholder oss alltid til frontfaget som en norm for oppgjøret, sier FO-lederen til Fontene.

MER OM FRONTFAGET: Norges ukjente supermodell

FO-lederen mener at rammen gir gode muligheter for kommunalt ansatte, og er tydelig på prioriteringene. 

– FO skal kjempe for et solidarisk oppgjør. De som tjener minst, merker de økte prisene mest. Samtidig skal vi løfte likelønn og uttelling for kompetanse høyt i forhandlingene, sier Solberg.

Slik foregår lønnsoppgjøret i 2024

Årets lønnsoppgjør er et hovedoppgjør. Det betyr at partene skal forhandle om hele tariffavtalen, ikke bare lønnstillegg som i fjorårets mellomoppgjør. Tariffoppgjøret i Oslo kommune, som er et eget tariffområde, starter mandag 22. april. 

FOs TARIFFKALENDER 2024: Sjekk når vi forhandler om dine lønns- og arbeidsvilkår
ALT OM LØNNSOPPGJØRET: Hold deg oppdatert på tarifforhandlingene i 2024

Er du usikker på om du får riktig lønn? Sjekk lønnstabellen din, eller ta kontakt med din lokale tillitsvalgt eller fylkesavdelingen din. Her ser du svar på vanlige spørsmål om lønn og tariff.