Enighet i lønnsoppgjøret i industrien over 23 timer på overtid. Slik blir årets lønnsoppgjør
FANT LØSNING: Nesten 24 timer på overtid kom Fellesforbundets Jørn Eggum (LO) og Stein Lier Hansen i Norsk Industri (NHO) til enighet hos riksmekler Mats Wilhelm Ruland (Foto: John Trygve Tollefsen/Fellesforbundet).

Med dette resultatet har LO sikret økt kjøpekraft og et bedre arbeidsliv.  Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, er meget fornøyd med oppgjøret som styrker kjøpekraften til medlemmene.

Resultatet fra meklingen gir en lønnsøkning på 3,7 prosent.

– Vi har stått på for at vanlige arbeidsfolk skal sikres økt kjøpekraft. Nå får vi en lønnsramme som gir høyere lønnsvekst enn det som er forventet prisvekst. Det er en viktig seier for norske lønnsmottakere, sier Eggum.

Prisveksten er anslått til å bli 3,3 prosent i 2022.

Dette resultatet blir nå malen for lønnsoppgjørene også i andre sektorer. Det er lang tradisjon i Norge for at partene i konkurranseutsatt industri i privat sektor forhandler først. Det partene kommer fram til i det som kalles frontfaget, danner så en norm for lønnsoppgjørene i andre sektorer. 

SE OGSÅ: Hva er frontfagsmodellen og hva betyr den for min lønn?
LES MER: Spørsmål og svar om lønn og tariff

Disse forhandlingene gjelder altså ikke noen av FOs medlemmer direkte, men resultatet i frontfagsforhandlingene danner grunnlaget for hva du kan forvente deg i lønnsøkning i årets oppgjør.

– Nå har vi levert et oppgjør som står seg godt i usikre tider. Vi sikrer bedriftenes konkurranseevne og velferdsstatens utvikling, samtidig som vi styrker kjøpekraften, sier Eggum.

LES OGSÅ I FRIFAGBEVEGELSE: Lønnsoppgjøret: Her er resultatet
LES MER: Lønnsoppgjøret forklart: Hvordan kan fire kroner ekstra i timen bli til 3,7 prosent?

Mimmi Kvisvik

Gode formuleringer om likelønn og likestilling

FO-leder Mimmi Kvisvik er tilfreds med resultatet. Hun mener FOs medlemmer nå har fått en god ramme for de kommende lønnsoppgjørene.

– Fellesforbundet har sikret oss en ramme som er høyere enn estimert prisstigning. Det er et godt resultat i en ekstraordinær økonomisk situasjon. At de i tillegg får inn viktige bestemmelser om likelønn og likestilling, er vi også fornøyd med, sier Kvisvik.

LES MER OM RESULTATET: Enighet i lønnsoppgjøret i industrien (Fellesforbundet)

Hun tar ramma fra industrien til etterretning og ser framover mot lønnsoppgjørene som gjelder FOs medlemmer. De første starter til uka.

– Nå skal vi ta med oss den økonomiske ramma og jobbe knallhardt for et skikkelig løft for offentlig sektor, sier hun.

Lønnsoppgjøret for FOs medlemmer starter 5. og 6. april. Fristen for enighet i offentlig sektor er ved midnatt, natt til 1. mai. Her kan se når FO forhandler din lønn.

LES OGSÅ: Alt om årets lønnsoppgjør