Fare for streik i industrien
VANSKELIG LØNNSOPPGJØR: Fellesforbundets Jørn Eggum (LO) og Stein Lier Hansen i Norsk Industri (NHO) får nå hjelp av Riksmekler Mats Wilhelm Ruland (Foto: John Trygve Tollefsen/Fellesforbundet)

OPPDATERT FREDAG 1. APRIL KL. 10.00: Fortsatt uløst i lønnsoppgjøret. Partene mekler på overtid

Årets lønnsoppgjør er et hovedoppgjør. Det betyr at alle bestemmelsene i tariffavtalene  skal opp til revisjon. Det er lang tradisjon i Norge for at partene i konkurranseutsatt industri i privat sektor forhandler først. Det partene kommer fram til i det som kalles frontfaget, danner så en norm for lønnsoppgjørene i andre sektorer.  

Disse forhandlingene gjelder altså ikke noen av FOs medlemmer direkte, men resultatet i frontfagsforhandlingene setter rammen for hva du kan forvente deg i lønnsøkning i årets oppgjør.

SE KRAVENE: Nå er lønnsoppgjøret i gang. LO krever økt kjøpekraft
SE OGSÅ: Hva er frontfagsmodellen og hva betyr den for min lønn?

Ekstraordinær usikkerhet

Teknisk beregningsutvalg (TBU) er et partssammensatt utvalg som hvert år beregner forutsetningene for lønnsoppgjørene i Norge. TBU skriver at usikkerheten for den økonomiske utviklingen i 2022 er ekstraordinær. Det er spesielt på grunn av krigen i Ukraina og sanksjonene mot Russland. Dette påvirker energipriser, matvarepriser, kronekursen og forsinker produksjonen av varer og tjenester i hele verden. Utvalget anslår en vekst i konsumprisindeksen på 3,3 prosent i 2022.

LES I FriFagbevegelse: Lønna di kan ikke øke mer enn 3,5 prosent, mener Norsk Industri

LES MER: Se når FO forhandler din lønn

– Vi står foran det vanskeligste lønnsoppgjøret så lenge jeg har vært forbundsleder. Konsekvensene av krigen i Ukraina kommer på toppen av konsekvensene av pandemien. Nå må vi først og fremst sikre helheten i norsk økonomi, men vi kommer til å stå knallhardt på kravet om økt kjøpekraft, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.

Partene i industrien begynte forhandlingene 9. mars, men gikk allerede 15. mars til frivillig mekling hos Riksmekleren. Mandag denne uken begynte så den tvungne meklingen. Partene har til midnatt torsdag 31. mars for å komme til enighet. Gjør de ikke det blir det storstreik i privat sektor fra fredag 1. april.

LES MER: Fellesforbundet har brutt forhandlingene i frontfaget. Lønnsoppgjøret i industrien går til mekling

LES OGSÅ: Her kan 28.000 industriarbeidarar gå ut i streik fredag 1. april

– Partene skal få mekle i ro og mak, så skal vi se nærmere på resultatet når det er klart, sier Kvisvik.

Går alt etter planen starter lønnsoppgjøret for FOs medlemmer 5. og 6. april.

SE OGSÅ: Spørsmål og svar om lønn og tariff
LES MER: Alt om årets lønnsoppgjør