KAMPKLAR: Her er FO-leder Mimmi Kvisvik på vei inn til siste fase av lønnsoppgjøret. Partene håper nå at Riksmekleren kan hjelpe til med å finne en løsning.
KAMPKLAR: Her er FO-leder Mimmi Kvisvik på vei inn til siste fase av lønnsoppgjøret. Partene håper nå at Riksmekleren kan hjelpe til med å finne en løsning.

 Blir ikke partene enige innen fristen kl 24. onsdag 26. mai, blir det streik. Partene kom ikke til enighet i forhandlingene tidligere i vår, og får nå hjelp av Riksmekleren.

‒ Vi stilte rimelige krav i tråd med ramma fra frontfaget, men krevde også en kompensasjon fordi offentlig sektor i fjor hadde lavere lønnsvekst enn den private industrien. Dette etterslepet må vi gjøre noe med, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.

‒ Vi skal sikre kjøpekraften for våre medlemmer og forventer at arbeidsgiver kommer oss i møte hos Riksmekleren, fortsetter hun.

LES HOS FRIFAGBEVEGELSE: Mange muligheter for streik i offentlig sektor denne uka: Dette må du vite om meklingen

LES MER: Hva er frontfagsmodellen og hva betyr den for min lønn?

Meklingen i offentlig sektor er for FOs medlemmer delt i tre: KS, stat og Oslo kommune. Disse tariffområdene forhandles parallelt, men har samme frist: Kl. 24.00 26. mai.

LES OGSÅ: Dette må du vite hvis det blir streik i offentlig sektor

FO-Mimmi-Kvisvik

Her kan du lese mer om hva FO krever og hvorfor det ble brudd i forhandlingene:

For deg som jobber i en kommune eller fylkeskommune (KS)

Dette tariffområdet gjelder for deg som er ansatt i en kommune eller fylkeskommune, med unntak av ansatte i Oslo kommune, som har egne forhandlinger. FO har ca. 14 600 medlemmer i KS.

I forhandlingene i kommunal sektor er FO en del av LO kommune (Fagforbundet, FO, EL og IT Forbundet, Creo, SL, Norsk Sjøoffisersforbund og Fellesforbundet). Ved å stå sammen med andre LO-forbund får FO større tyngde i forhandlingene. LO Kommune representerer 190 000 arbeidstakere i kommunal sektor.

LEDER: Marianne Solberg i FO-ledelsen representerer FO-medlemmene i statsoppgjøret.

For deg som jobber i staten

FO har nærmere 2 500 medlemmer i staten. Statsoppgjøret gjelder deg som er FO-medlem og jobber i staten. De største virksomhetene som er omfattet er Bufetat, Nav og kriminalomsorgen.

I lønnsforhandlinger i staten forhandler FO sammen med 17 andre LO-forbund som en del av LO Stat. Til sammen har LO Stat nærmere 100 000 medlemmer. Slik får FO mer tyngde bak kravene når partene forhandler lønn. 

Hanne Groseth

For deg som jobber i Oslo kommune

I tariffområdet Oslo kommune har FO om lag 1800 medlemmer. Dette lønnsoppgjøret gjelder for deg som har Oslo kommune som arbeidsgiver.

FO Oslo forhandler med Oslo kommune som en del av kommuneansattes hovedsammenslutning (KAH). Her sitter leder av FO Oslo, Hanne Groseth, sammen med Fagforbundet, Creo og Skolenes landsforbund (SL).  Ved å stå sammen med andre LO-forbund får FO større tyngde i forhandlingene.
 

Jobber du i offentlig sektor og har spørsmål om lønnsoppgjøret? Ta kontakt med din lokale tillitsvalgte eller fylkesavdeling. 

LES MER: Alt om lønnsoppgjøret
FÅ SVAR: Her finner du spørsmål og svar om lønn og tariff