Alt for mange mennesker lever i fattigdom, krig og undertrykkelse, og konsekvenser av naturkatastrofer. Klima- og miljøproblemer påvirker livsgrunnlaget vårt og skaper økt ulikhet og sosiale problemer. Vi lever i en tid hvor demokrati og menneskerettigheter er under press.

Gjennom vårt internasjonale solidaritetsarbeid blir vi stilt overfor situasjoner hvor menneskerettigheter og arbeidstakeres rettigheter brytes, hvor krig, diktatur og undertrykking preger hverdagen. FO skal stå opp for sosialarbeideres mulighet til å organisere seg, drive faglig og politisk kamp, fagutvikling og fagutveksling. Vi skal fortsette vårt internasjonale engasjement og arbeid for en mer demokratisk og rettferdig hverdag også for mennesker utenfor våre landegrenser. 

Ved inngangen til 2023 var over 108 millioner mennesker på flukt. 41% av disse er barn. De fleste flyktningene, nærmere 80 millioner, er fra Afrika og Asia, og er i hovedsak drevet på flukt i eget kontinent. Over 14 millioner er på flukt i Amerika og nesten 15 millioner i Europa. De flykter fra krig og konflikt, forfølgelse og undertrykking, tørke og flom, sult og nød. 

Krig og konflikt, fattigdom og nød er en del av hverdagen for mange. Mange barn som vokser opp i slike omstendigheter kjenner ingen annen virkelighet. Kvinner og barn er særlig utsatt for vold og overgrep. Dette vet vi brukes som en systematisk form for krigføring. 

Europa har lenge vært forskånet fra krigens destruktive handlinger som ødelegger og påfører mennesker store lidelser og livsvarige traumer. Men nå har krig, terror og trusler fått et tydelig ansikt også her. Russlands invasjon av Ukraina førte til den største flyktningkrisen i Europa etter andre verdenskrig. Norge har tatt imot over 50.000 ukrainske flyktninger. Mobiliseringen for å bistå og hjelpe i den akutte kritiske situasjonen har vist oss hva vi kan få til når det kreves. Samtidig må vi ikke la innsatsen for å hjelpe det ukrainske folk føre til mindre oppmerksomhet og innsats overfor andre flyktninger. 

Dyrtid, global oppvarming og fattigdom setter også velferdsstaten under press og utfordrer våre holdninger og handlinger. Mange opplever at velferdsstatens sikkerhetsnett er truet. Derfor må vi fortsette å jobbe for en velfungerende velferdsstat hvor demokrati, 
menneskerettigheter og sosial rettferdighet skal bestå. 

Gjennom internasjonalt samarbeid kan FO være med å løfte viktige problemstillinger på den politiske dagsorden. Vår kontakt med fagforeningskollegaer i utlandet bidrar til at vi får informasjon om aktuelle politiske utfordringer, og kan delta i faglige diskusjoner i demokratiske organer på nordisk, europeisk og internasjonalt nivå. FO skal samarbeide med etablerte bistands- og hjelpeorganisasjoner og bistå med vår profesjonsfaglige kompetanse og sosialfaglige blikk. Gjennom vårt internasjonale solidaritetsarbeid skal vi stå opp for de, som står opp for andre.

 

Last ned uttalelsen her.  (PDF, 99KB)